Boiko Borisov are ștreangul de gât, avertizează președintele Rumen Radev

Boiko Borisov are ștreangul de gât, avertizează președintele Rumen Radev

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, atrage atenția Uniunii Europene că „nu ar trebui să mai închidă ochii” la problemele de corupție endemică pe care le are țara, afirmă un amplu material semnat de publicistul Christian Oliver în Politico.

De peste un deceniu, cancelarul german Angela Merkel și alți lideri de centru-dreapta ai Uniunii Europene au fost destul de ezitanți în a privi mai cu atenție la modul în care credinciosul lor aliat, premierul Boiko Borisov, guvernează Bulgaria.

Însă ei vor fi nevoiți acum să sape dincolo de aparențe în ceea ce privește mandatul acestuia. Fostul pompier și campion la karate se luptă cu toate forțele pentru supraviețuirea sa politică, în cadrul unei crize de corupție hidrocefală care arată în mod transparent cât de mult și-au întins tentaculele oligarhii bulgari în jurul instituțiilor-cheie ale statului, cum ar fi cele din justiție.

De joia trecută, națiunea din sudul Balcanilor a răbufnit în ceea ce este considerat a fi cel mai mare val de proteste anti-guvernamentale din ultimii 7 ani, mii de demonstranți cerând în stradă demisia lui Borisov și a procurorului-șef al țării.

La Sofia, vineri noapte, și  pe coasta Mării Negre în cursul zilei de sâmbătă, protestarii s-au ciocnit cu forțele de poliție, iar înregistrările cu violențele poliției au acționat ca un catalizator al mișcării anti-oligarhice. În special tatăl unui student la drept spitalizat a intrat în atenția mass-media țării vecine, acesta afirmând că fiul său a primit lovituri în cap și în piept până ce și-a pierdut cunoștința.

Președintele socialist Rumen Radev a simțit imediat oportunitatea de a sparge monopolul lui Boiko Borisov asupra statului înaintea alegerilor de anul viitor. „Acum că Bulgaria a invadat străzile, Europa nu mai are dreptul să închidă ochii. Europa are nevoie de o Bulgarie democrată, o Bulgarie a statului de drept”, afirmă Rumen Radev într-un document oficial.

El apelează la Uniunea Europeană pentru ca aceasta să aibă ultimul cuvânt în ceea ce privește sistemul juridic „contaminat” al țării sale. Însă cel puțin în rândul familiei politice de la Bruxelles a premierului bulgar, aliații săi de centru-dreapta din Partidul Popular nu arată semne publice de ezitare în a-l susține, apreciază Politico.

Manfred Weber, președintele grupului Partidului Popular în Parlamentul European, a transmis un comunicat, vinerea trecută, în care afirmă că oferă sprijin deplin lui Borisov și luptei guvernului său contra corupției.

În schimb, premierul conservator nu pare să clipească. Sâmbătă noaptea, el a postat un video cu sonor prost pe Facebook arătându-l în fața unei icoane a Fecioarei Maria, în care ia apărarea poliției și se prezintă ca singurul lider din Bulgaria care poate să mențină țara pe o traiectorie pro-europeană. Ținta sa par a fi aliații lui Rumen Radev din Partidul Socialist, ale cărui proprii scandaluri de corupție și legături cu crima organizată au limitat accesul țării vecine la fondurile UE, în 2008. Într-o tentativă de a deturna sentimentul de vină, Borisov îl acuză pe președintele Radev că duce o vendetta personală contra lui, ba mai mult că acesta l-ar fi urmărit cu o dronă.

Protestele demarate săptămâna trecută au escaladat în momentul în care au apărut informații conform cărora mai multe persoane de nivel înalt au primit protecție din partea forțelor de securitate ale statului, între acestea numărându-se Ahmed Dogan, fostul lider al partidului etnicilor turci, alături de aliatul său Delyan Peevski, un mogul media. „Nu vom porni un război civil, chiar dacă avem șansa să îl câștigăm”, susține însă, cel puțin la nivel declarativ, viceprim-ministrul Bulgariei Tomislav Donchev.