Runele și Calea Lactee. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Runele și Calea Lactee. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Ești în criză de timp fie că ești la distracția de weekend, fie că ești în vacanță, sau acasă, după sfatul înțeleptului de serviciu, Herr Johannis. Nu promite nimic, nu poți să ajungi în două locuri în același timp.

 

11 iulie

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Runele și Calea Lactee. HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR

 

Pe 11 iulie s-au născut Yul Brynner, Lalande, John Quincy Adams, Giorgio Armani, Richie Sambora, Teofil Vescan, Constantin Gabor, Petru Lucaci. Pe 12 iulie s-au născut Gaius Iulius Caesar, Henry David Thoreau, Amadeo Modigliani, Pablo Neruda, George Eastman, Jorj Voicu, Alexandru Ivasiuc, Dan Apostol, Radu Enescu.

Pe 11 iulie, în calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii: Eufima, Olga împărăteasa Rusiei, cea aidoma cu Apostolii, Leon din Mandra, iar pe 12 iulie sunt: Cinstirea Sfintei Icoane Prodromiţa de la Muntele Athos, Proclu, Ilarie, Mihai Maleinul, Veronica și Paisie Aghioritul.

„Evenimentul zilei” din 11 iulie 1789 a fost, că, Marie-Joseph Paul Yves Roch Gilbert du Motier, marchiz de Lafayette, a citit, la Paris, în faţa unei Adunări Naţionale entuziaste prima versiune din „Declaraţia drepturilor omului şi ale cetăţeanului”.

Americanii, care au văzut imediat în “Declaraţia drepturilor omului” un ecou al Constituţiei SUA, din 1787,  cinstesc şi astăzi pe marele francez dând numele lui unui comitat şi mai multor localităţi, orașe mari în California, Indiana și Colorado, fără a mai aminti multele bulevarde, cartierele şi străzile din nenumărate oraşe americane.

 Este păcat, mare păcat, că în Bucureşti nu avem un bulevard Lafayette, sau o piaţă, în centru.  Am avut odată un mare magazin, "Galeriile Lafayette" dar acum, nimic, nimic.  Parcă cineva ar dori să uităm definitiv, parcă ar fi un program de desfinţare a tot ceea ce poate aminti de libertate, democraţie şi drepturile cetăţenilor, valori înlocuite aberant cu o distopie sanitară!

 Dar astăzi, sâmbătă, 11 iulie, este Ziua Mondială a ciocolății, declarată în anul 1995. Ciocolata, aşa cum o consumăm noi azi, în formă de baton, a fost invenţia lui Joseph Fry, din Londra, în 1847, care a făcut o rețetă, secretă mult timp, care făcea ca batonul solid de ciocolată să se topească în gură, la exact 35,7 grade Celsius. Este de prisos să vă spun că ciocolata nu trebuie ținută în locuri calde, sau în bătaia razelor de soare? Dar ciocolata probabil că are mii de ani. Conchistadorul Hernán Cortés a notat în rapoartele sale din anul 1519 către regele preacatolic că Montezuma, conducătorul aztecilor, obişnuia să bea o băutură preparată din seminţe de cacao, numită “ciocolatl”. Iar aztecii susțineau că este o băutură veche-veche, adusă oamenilor de ”zeul maimuță”.