Șeicul care a scos mingea din poartă la un Mondial, ucis de irakienii lui Saddam

Șeicul care a scos mingea din poartă la un Mondial, ucis de irakienii lui Saddam

Naționala Kuweitului a rămas în istoria turneelor finale cu un episod scandalos.

Când zici Kuweit, te gândești la petrol și mai puțin la sport. În această țară din Golf, fotbalul este foarte popular, dar kuweitienii, în ciuda resurselor financiare de care dispun, sunt departe de Arabia Saudită, Qatar sau Emiratele Arabe Unite.

Naționala Kuweitului a participat o singură dată la un Campionat Mondial, în 1982. La turneul găzduit de Spania, primul în formula cu 24 de naționale. La acea vreme, asiaticii erau antrenați de Carlos Alberto Parreira, brazilianul care avea să devină campion mondial în 1994, cu naționala din „Țara Cafelei”.

Kuweitienii au căzut într-o grupă imposibilă, din care mai făceau parte reprezentativele Cehoslovaciei, Franței și Angliei. Și debutul a fost senzațional. Pentru că oamenii lui Parreira au remizat cu cehoslovacii (1-1). Valul brusc de simpatie care a venit peste kuweitieni, după acel rezultat, avea să se risipească după al doilea meci.

Ne puteți urmări și pe Google News

Micuța națională din Golf a dat peste Franța, una dintre cele mai solide echipe ale acelor vremuri. Jocul n-a avut istoric până cu 10 minute înainte de final. „Cocoșii” coonduceau cu 3-1 și aveau să marcheze un nou gol prin Alain Giresse. Kuweitenii au reclamat cu fluier auzit din tribune, care i-a făcut să se oprească, dar arbitrul meciului, Miroslav Stupar, din URSS, a validat reușita.