Gâlceava din Consiliul Superior al Magistraturii! Judecătorii se sfâșie între ei!

Gâlceava din Consiliul Superior al Magistraturii! Judecătorii se sfâșie între ei!

Ieri, Consiliul Superior al Magistraturii a decis să îi apere onoarea profesională judecătoarei Gabriela Baltag, membru al CSM, cunoscută pentru vocea ei critică.

Judecătoarea Baltag a intrat în atenția colegilor ei după ce a făcut o declarație în care a arătat lucruri foarte adevărate pentru justiția ultimilor ani, cu aluzie la dosarele DNA, fără probe, care au fost finalizate cu sentințe grele, și când judecătorii trebuiau să vadă abuzurile grosolane ale procurorilor anticorupție, dar nu au făcut-o.

„In ultimii doi ani, am asistat la o avalansa de lucruri neadevarate. Este aproape stupefiant ca un corp care trebuie sa aduca adevarul la suprafata minte. De foarte multe ori, nu generalizam, dar avem foarte multe personaje printre noi – nu stim cum se poate, cum e posibil, cum s-a ajuns aici – care mint, care nu spun adevarul societatii. Eu nu condamn societatea, nici macar lumea politica.

Oamenii politici sunt intr-o lupta electorala permanenta. Eu ii condamn pe cei care trebuie sa stie legea, s-o cunoasca, au obligatia sa vorbeasca numai dupa lege si totusi nu fac acest lucru. Si ne intrebam de ce se intampla si cui serveste toata aceasta chestiune. Pentru ca ce se intampla zilele acestea, de aproape doi ani, toate lucrurile neplacute sunt generate in primul rand din interiorul sistemului judiciar”, a afirmat Gabriela Baltag, la inceputul anului, cu ocazia prezentarii bilantului Tribunalului Caras-Severin.

Declarația judecătoarei Baltag a fost criticată de președintele Tribunalului Neamț, judecătoarea Alina Mihaela Niță, care a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să apere reputația profesională la întregul corp de judecători români, care ar fi fost jigniți foarte tare de susținerile judecătoarei Baltag.

De aici a urmat un întreg tărăboi în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Mai întâi Secția pentru Judecători din cadrul CSM s-a pronunțat la începutul lunii iunie în favoarea judecătoarei Baltag. Ulterior, pe 25 iunie 2020, votul a fost reluat la cererea a doi dintre judecători, decizia fiind considerată una abuzivă, iar rezultatul a fost ca dosarul judecătoarei Baltag să fie trimis la plenul CSM, care ar fi trebuit să voteze o eventuală sancțiune.

Numai că la plenul CSM, de ieri, 9 iulie 2020, votul a fost unul din nou în favoarea judecătoarei Baltag. Procurorii din cadrul CSM, nu au vrut să intre în gâlceava judecătorilor și au votat împotriva pronunțării propunerii de apărare în bloc a întregului corp al judecătorilor români. În total, au fost 11 voturi împotriva, două pentru sancționare și patru de abținere.

Ne puteți urmări și pe Google News