Dr. Adrian Marinescu: De ce este nevoie de izolarea persoanelor depistate pozitiv

Dr. Adrian Marinescu: De ce este nevoie de izolarea persoanelor depistate pozitiv

Într-o intervenție la Radio România Actualități, medicul Adrian Marinescu a atras atenția că dincolo de disputele ce țin de cadrul legal, boala este contagioasă și se transmite rapid.

Aproape 400 de noi cazuri de COVID-19 au fost raportate și ieri în România, iar totalul se apropie de 30.000. Numărul deceselor, 31, este cu mult peste media zilnică a ultimei perioade. Până acum au murit aproape 1.800 de persoane, iar peste 20.500 au fost declarate vindecate. Rămâne în continuare ridicat numărul pacienților în stare gravă - la acest moment fiind 231 în secțiile de terapie intensivă.

Între timp, tot mai mulți pacienți infectați părăsesc spitalele, după ce a fost declarat neconstituțional modul în care s-a dispus carantina, izolarea și internarea. Proiectul de lege al Guvernului care trebuie să rezolve problema este criticat deja de parlamentari.

În aceste condiții, medicul epidemiolog Adrian Marinescu de la Institutul ''Matei Balș'' din Capitală spune că este nevoie de o mai bună informare pentru ca pacienții să înțeleagă de ce este nevoie de internare și de izolare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Adrian Marinescu: Ar trebui să ştim foarte clar că în momentul în care o persoană este diagnosticată pozitiv, chiar dacă e asimptomatică, ea poate să transmită în familie, în momentul în care are un contact prelungit la locul de munca, deci e clar că trebuie să existe noţiunea de izolare, că izolarea apare în primă fază în spital, pentru a urmări evoluția pacientului, și că autoizolarea continuă la domiciliu. Sigur că aici sunt lucruri care țin de fiecare situaţie în parte, dar e clar că trebuie să existe noțiunea de izolare.

„Este necesar pentru a gestiona şi controla pandemia prin care trecem. Aţi putut observa de vineri şi până astăzi modificările de observare sau de abordare a tot ce a însemnat carantină, a tot ce înseamnă izolare, chiar şi internarea în spital”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, luni, la finalul şedinţei de Guvern în care a fost adoptat proiectul de lege privind carantinarea persoanelor depistate pozitiv la COVID-19. Prevederile acestui proiect de lege care va intra în dezbaterea Parlamentului le puteți găsi AICI.