Primul parlamentar bolnav de Covid a scăpat de ancheta penală. Senatorul Chițac a refuzat izoleta

Primul parlamentar bolnav de Covid a scăpat de ancheta penală. Senatorul Chițac a refuzat izoleta Sursa foto. EVZ

Liberalul Vergil Chițac, primul parlamentar român diagnosticat cu COVID-19 a scăpat de ancheta pentru zădărnicirea combaterii bolilor, după ce Parchetul general a clasat dosarul în care era vizat senatorul de Constanța.

Dosarul penal care îl viza pe senatorul Vergil Chițac, deschis de procurori în luna martie, a fost clasat pe motiv că „din probele administrate în cauză rezultă că fapta nu există”. Documentul de clasare, semnat de procurorul Marius Iacob a fost prezentat de parlamentarul PNL, alături de un comentariu privitor la decizie, într-o postare pe Facebook.

„Dragii mei, legat de nefericita întâmplare din martie, am primit clasarea dosarului in rem. Pentru cei care încă se îndoiau, aceasta este dovada incontestabilă a nevinovăției mele, integritatea nefiindu-mi niciodată pusă la îndoială”, a scris Vergil Chițac în postarea publicată.

El a precizat că de-a lungul vremii a gestionat fonduri publice de peste 100 de milioane de euro și nu a existat nici o suspiciune în legătură cu integritatea sa.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În cariera mea anterioară, am administrat patrimonii de peste 100 de milioane de euro și am dat bun de plată la peste 60 de milioane de euro, bani publici și europeni, fără să existe nici cea mai mică suspiciune legată de activitatea mea”, a mai scris Vergil Chițac, după care a continuat cu mulțumiri la adresa celor care l-au susținut și un îndemn electoral:

„Vreau să mulțumesc acelora care m-au susținut în acele momente dureroase. De asemenea, îi chem alături de mine și pe cei care atunci m-au privit cu rezerve. Împreună facem Constanța puternică. Aveți încredere!”

Senatorul constănțean Vergil Chițac a fost primul parlamentar infectat cu noul coronavirus, episodul îmbolnăvirii sale având loc în luna martie. El a fost testat pozitiv după ce a participat la o reuniune externă.

După ce testele au confirmat că este infectat cu noul coronavirus, senatorul a fost internat la spitalul din Constanța, însă a refuzat să fie tranportat cu izoleta, așa cum prevedeau procedurile sanitare.

Ulterior, senatorul Chițac a declarat că a fost victima unei campanii de denigrare din partea adversarilor săi politici, în special din PSD Constanța.

„Eu cred că a fost o campanie de presă întreținută în mod voit împotriva mea pentru a mă discredita politic. Artizanii acestei campanii de presă eu îi văd în interiorul PSD, și central, dar în primul rând din rândul PSD-ului local (filiala Constanța – n.red.)”, a afirmat senatorul PNL.

Procurorii au închis oficial ancheta

Parchetul General a anunţat, într-un comunicat de presă, că a clasat dosarul în care era verificată o presupusă faptă de zădărnicire a combaterii bolilor comisă de senatorul PNL Vergil Chiţac, stabilind că parlamentarul nu a încălcat nici o normă privitoare la prevenirea sau combaterea bolii COVID-19.

„În temeiul actelor şi probelor administrate în timpul cercetărilor, s-a stabilit că senatorul nu a încălcat nicio normă privitoare la prevenirea sau combaterea bolii COVID-19, anunţând autorităţile competente când a manifestat simptome specifice noului coronavirus şi supunându-se tuturor procedurilor medicale stabilite de către autorităţile medicale”, se precizează în comunicat.

Procurorii au explicat că studiile ştiinţifice invocate în actele normative emise cu privire la noul coronavirus, arată că simptomele bolii se manifestă într-un interval de maxim 14 zile de la contractarea virusului COVID-19, astfel că este exclusă contaminarea senatorului în perioada în care s-a aflat la Bruxelles (17 - 19 februarie), întrucât trecuseră 19 zile de la revenirea în ţară şi până la apariţia simptomelor bolii (09 martie 2020).

De asemenea, anchetatorii au precizat că pe 19 februarie nu exista nici o interdicţie sau obligaţie cu privire la persoanele revenite în România dintr-o ţară membră a Uniunii Europene, în contextul epidemiei generate de noul coronavirus.

„Din ancheta epidemiologică efectuată de către Direcţia de Sănătate Publică rezultă că nu poate fi stabilită sursa infectării acestuia cu noul coronavirus. Prin urmare, nu poate fi reţinută nici una dintre variantele normative incriminate de art. 352 Cod penal (intenţie pentru alin.1 şi culpă pentru alin.2), întrucât acesta nu a realizat vreo activitate de nerespectare a măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase, care să aibă ca urmare răspândirea bolii COVID-19”, se menţionează în comunicat.

Parchetul a dispus aceeași soluție și în cazul unui consilier parlamentar, după ce s-a stabilit acesta nu a încălcat nici o normă legală, iar fapta de a nu transmite de îndată o informaţie privitoare la o posibilă contaminare nu are niciun fel de relevanţă penală în economia cazului.

Alertă în politică! Starea de sănătate a senatorului Vergil Chițac s-a agravat

Avertismentul reprezentantului OMS în România: „Lumea este într-o fază periculoasă”