Efectul neașteptat al COVID asupra unui francez. Până și medicii au fost surprinși
- Ionel Sclavone
- 4 iulie 2020, 05:30
Un francez în vârstă de 62 de ani, diagnosticat cu COVID-19, internat într-o secție de terapie intensivă, i-a lăsat mască pe medicii care îl îngrijeau, din cauza efectelor secundare neașteptate pe care le-a produs boala asupra lui.
Pacientul în vârstă de 62 de ani, internat în secția de terapie intensivă a unui spital din Le Chesnay a suferit o erecţie timp de patru ore. Se pare că, potrivit medicilor care l-au îngrijit, aceasta a avut drept cauză un cheag de sânge care ar fi fost declanşat de boală.
Afecțiunea se numește priapism și îi afectează bărbaţii cu vârste de peste 30 de ani şi care constă în erecţia prelungită, pe durata mai multor ore (peste 4 ore), care poate fi dureroasă şi nu este neapărat cauzată de stimularea sexuală.
Persoanele care suferă de anemie cu celule în seceră (anemie falciformă sau siclemie) sunt mai expuse riscului de a dezvolta această afecţiune, dar sunt şi alte cauze care o pot favoriza, inclusiv anumite medicamente. În lipsa unui tratament adecvat, priapismul poate duce la disfuncţii erectile permanente.
În cazul pacientului francez, într-o primă fază, medicii au încercat să-l liniștească aplicând o pungă de gheață în zonă, însă fără rezultat. După patru ore, erecția bărbatului încă nu dispăruse. Drept urmare, cadrele medicale i-au drenat sânele din penis cu ajutorul unui ac și, astfel, au descoperit că pacientul avea mai multe cheaguri de sânge.
Coagularea sângelui din cauza COVID-19 a fost raportată în mai multe cazuri, cheagurile de sânge fiind frecvente în cazul pacienților, putând cauza tromboze. Este însă, primul caz de priapism înregistrat din cauza COVID-19.
Cazul francezului a fost publicat într-o revistă de specialitate, „The American Journal of Emergency Medicine”.
„Prezentarea clinică şi de laborator a pacientului nostru sugerează puternic priapism legate de infecţia cu SARS-CoV-2”, au transmis medicii.
De la începutul pandemiei și până acum, au fost înregistrate peste 10,7 milioane de cazuri de infecţie în 196 de ţări şi teritorii. Dintre acestea, jumătate, 5.454.100 de cazuri, sunt considerate vindecate. Peste jumătate de milion de morți au fost înregistrați în lume, victime ale pandemiei de COVID-19, din momentul în care China a confirmat oficial apariția bolii și până în prezent.