Britanicii au atacat China ca să poată vinde opiu dar, în treacăt, au luat Hong Kong-ul!

Britanicii au atacat China ca să poată vinde opiu dar, în treacăt, au luat Hong Kong-ul!

Se vorbește mult în aceste zile despre Hong Kong si faptul că Beijingul refuză să-și îndeplinească obligațiile asumate vizavi de larga autonomie pe care ar fi trebuit să o acorde acestei foste colonii britanice.

Nimeni nu pomenește, însă, despre modul nu prea onorabil în care Marea Britanie a dobândit această posesiune ca urmare a Primului Război al Opiului, profitând de faptul că Regatul Unit era în acele timpuri o superputere mondială, iar China un imperiu neputincios.

În 1839, Marea Britanie a invadat China. Coflictul a pornit inițial de la o problemă comercială. Marea Britanie cumpăra ceai din China și plătea cu argint. Pentru că era vorba de un comerț înfloritor, britanicii  erau nevoiți să cumpere mari cantități de argint din Europa și din Mexic. În căutarea altor mărfuri care să echilibreze balanța comercială și care să frâneze, totodată, fluxul de argint dinspre Imperiul Britanic spre China, britanicii s-au hotărât să recurgă la opiu,

Chinezii foloseau acest drog ca  medicament încă din timpul dinastiei Ming , utilizarea sa în scop „recreațional” era, însă, strict limitată. Britanicii, bucuroși că își diminuează cheltuielile, au adus cantități uriae din Bengal, iar numărul consumatorilor chinezi a crescut masiv. 2 milioane de fumători înrăiți.

Guvernul Qing a încercat să pună capăt acestui comerț, mai ales că fluxul argintului se inversase. Acum chinezii plăteau în metalul nobil. S-a ajuns la confruntări, chinezii au distrus mari cantităi de opiu aduse de englezi și nu au vrut să le plătească, iar Lordul Palmerston, premierul Marii Britanii, a decis să rezolve problema cu ajutorul armelor.

Marea Britanie îşi va deschide porţile pentru trei milioane de locuitori din Hong Kong

Râde ciob de la Hong Kong… Lui Xi Jinping ar putea să-i iasă propaganda pe nas

În iunie 1840, o forță expediționară de 15 vase-cazarmă, 4 vapoare cu tunuri și 25 de vase mici cu un total de 4000 de soldați au ajuns la Guangdong venind din Singapore. Comandantul britanic a cerut guvernului Qing să-i despăgubească pe britanici pentru pierderile suferite din cauza întreruperii comerțului.

Unul dintre primele acte de război a fost ocuparea Hong Kong-ului, o regiune puțin locuită la acea dată. Războiul a mers extrem de prost pentru chinezi. În 1841, britanicii au capturat forturile Bogue care păzeau râul navigabil care lega Hong Kongul de Canton.  Încă din luna ianuarie 1841, forțele britanice cuceriseră zonele înalte din jurul Cantonului. Apoi i-au învins pe chinezi la Ningbo și Dinghai.

Ne puteți urmări și pe Google News