Descoperire bombă: Coronavirusul exista în Europa din martie 2019
- Adrian Pătrușcă
- 28 iunie 2020, 07:45
Virusologii spanioli au descoperit urme ale noului coronavirus în eșantioane de apă uzată, colectate în martie 2019, cu nouă luni înainte ca maladia COVID-19 să fie identificată în China.
Acest anunț spectaculos a fost făcut vineri de Universitatea din Barcelona, informează Reuters.
Descoperirea prezenței genomului virusului atât de devreme în Spania implică faptul că a apărut mult mai devreme decât a crezut comunitatea științifică sau decât au vrut să recunoască autoritățile comuniste din China.
Echipa de cercetători de la Universitatea din Barcelona, care efectuează teste pe eșantioane de apă de la jumătatea lunii aprilie, anul acesta, pentru a identifica posibile focare, a decis să facă teste și asupra unor eșantioane mai vechi.
Prima dată, au descoperit că virusul a fost prezent la Barcelona pe 15 ianuarie 2020, cu 41 de zile înainte de a fi raportat oficial primul caz în oraș.
Apoi eu afectuat teste pe eșantioane luate între ianuarie 2018 și decembrie 2019 și au descoperit prezența genomului virusului într-unul dintre ele, prelevat pw 12 martie 2019.
„Nivelurile de SARS-CoV-2 erau scăzute dar pozitive”, a declarat șeful echipei de cercetători, Albert Bosch.
Într-un interviu pentru New York Times, Bosch a explicat: „Barcelona este un oraș frecventat de chinezi, turiști și cu afaceri, așa că probabil acest lucru s-a întâmplat și în alte părți și probabil în același timp.”
Studiul a fost supervizat și de cercetători terți.
Dr. John Ramon Villalbi de la Societatea Spaniolă de Sănătate Publică și Administrație Sanitară a declarat pentru Reuters că este încă prea devreme pentru a se trage concluzii definitive.
„Când nu ai decât un rezultat, vrei să ai mai multe date, mai multe studii, mai multe eșantioane pentru a-l confirma și a exclude o eroare de laborator sau o problemă metodologică”, a spus el.
Un risc de fals pozitiv există din cauza similitudinilor virusului cu cei ai altor infecții respiratorii.
„Însă este cu adevărat interesant”, a spus Villalbi.
Bosch, care este președintele Societății Spaniole de Virologie, a declarat că o depistare precoce, chiar și în ianuarie, ar fi putut ameliora reacția pentru combaterea pandemiei.
În schimb, pacienții au fost probabil diagnosticați greșit cu gripă comună, contribuind la transmiterea comunitară înainte ca măsurile să fie luate.
Profesorul Gertjan Medema, de la Institutul de Cercetări KWR din Olanda, a cărui echipă a început să folosească un test de coronavirus pe apele uzate în februarie, a sugerat echipei de la Barcelona să repete testul pentru a confirma dacă este cu adevărat vorba de SARS-CoV-2.
Spania a fost una dintre țările cele mai afectate de epidemie, cu peste 28.000 de decese.
China pretinde că a descoperit existența virusului abia în decembrie 2019.