Avertisment teribil: Riscăm un război nuclear din greșeală între SUA și Rusia!

Avertisment teribil: Riscăm un război nuclear din greșeală între SUA și Rusia!

După mai bine de 30 de ani de la sfârșitul Războiului Rece, lumea este din nou sub amenințarea unui război nuclear. Nu e vorba numai de amenințările care vin dinspre  Coreea de Nord sau Iran, ci și de relațiile din ce în ce mai încordate dintre marile puteri și divergențele care fac ca riscul unui război nuclear accidental să crească.

Chiar dacă nu se poate compara cu SUA sau China în ceea ce privește puterea economică, Rusia a redevenit în ultimii ani o putere militară de prim rang. Pe lângă teribilul arsenal nuclear moștenit de la Uniunea Sovietică, Putin se bazează acum și pe arme de ultimă generație, inclusiv pe ultramodernele rachete hipersonice (tehnologie în care Federația Rusă pare să aibă un avans în fața celorlalte mari puteri) .

În aceste condiții, analiștii militari se tem că un război nuclear ar putea izbucni din greșeală. Într-un articol intitulat „Rusia crede că poate câștiga un război nuclear?”, expertul australian Paul Dibb face o analiză riguroasă a „Principiilor de bază ale politicii de stat a Federației Ruse privind descurajarea nucleară”, ordinul executiv (ukaz) semnat de Vladimir Putin pe 2 iunie anul curent.

Documentul care conține 6 pagini are, potrivit lui Dibb, rolul de a-i impresiona pe potențialii dușmani ai Rusiei. Deși consideră armele nucleare „exclusiv ca un mijloc de descurajare” și caracterizează utilizarea lor drept „o măsură extremă și forțată”, ukazul  prezintă în detaliu condițiile care ar putea declanșa riposta nucleară a Rusiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mesajul e clar. Rusia îi pe asigură potențialii agresori că represaliile sunt nu numai inevitabile, dar , chiar în cazul în care va fi atacată nuclear,  țara va produce inamicului „daune garantate inacceptabile”. În ce constau aceste daune, documentul nu precizează, dar Dibb susține că în timpul Războiului Rece, riposta nucleară era destinată să distrugă inamicul în așa măsură încât acesta să dispară ca societate modernă funcțională.

Revenind în zilele noastre, ukazul evaluează, în primul rând, principalele riscuri militare care pot evolua spre amenințări militare directe împotriva Rusiei.  Acestea sunt: acumularea de către un potențial adversar de arme nucleare pe teritoriile statelor învecinate cu Rusia sau cu aliații săi. De asemenea,  desfășurarea, de către statele care consideră Rusia  un potențial adversar, a unor sisteme de apărare împotriva rachetelor, rachetelor de croazieră și balistice pe distanțe medii și scurte, a armelor hipersonice de înaltă precizie, a celor nucleare și a vehiculelor aeriene fără pilot reprezintă un risc pentru Federația Rusă.

SUA, pregătiri de război nuclear! Super-arma testată de Pentagon

Super-arma rușilor le pulverizează americanilor sistemul de alianțe?