Putin împotriva oligarhilor: Rusia contestă plata unei sume de 50 miliarde dolari în SUA

Putin împotriva oligarhilor: Rusia contestă plata unei sume de 50 miliarde dolari în SUA

,,Potrivit unor informații apărute la un tribunal din SUA în cursul acestei săptămâni, guvernul rus se trezește la realitate, el trebuind să le plătească peste 50 miliarde de dolari unor foști acționari ai gigantului petrolier Yukos'', scrie David Dawkins în Forbes.

Redăm, integral, articolul:

,,Rusia s-a trezit în această situație după un întreg periplu prin mai multe instanțe din străinătate care, cel puțin până acum, s-au pronunțat în favoarea acționarilor, ei prtextând că “au fost expropriați ilegal de investițiile pe care le-au făcut“.

Această îndelungată dispută datează din primii ani ai președinției lui Putin și vizează îndelugata sa bătălie pentru compania Yukos Oil cu Mihail Hodorkovski, pe atunci, omul cel mai bogat din Rusia. În august 2006, o instanță din Rusia a declarat falimentul companiei Yukos după o bătălie care a durat trei ani și care a vizat niște impozite neplătite. Cel mai mare creditor al companiei Yukos, firma de stat Rosneft, a prelut controlul, marcând astfel începutul unei melodrame juridice internaționale, care acum a ajuns să se joace în Statele Unite.

În prezent, grație unei serii de hotărâri care au circulat în ambele sensuri, în luna februarie, Curtea de Apel din Haga, Olanda, a revalidat un verdict un verdict din 2014, care le garanta foștilor acționari suma de 50 miliarde dolari, revocând astfel un verdict anterior (în favoarea Rusiei) al unei curți districtuale de la Haga, care elimina asemenea plăți.

Luni, Federația Rusă a depus, la o curte americană din Districtul Columbia, o petiție prin care cere înghețarea litigiilor din America și protecția activelor sale până când instanța olandeză își va pronunța ultimul verdict.

Washington D.C. a devenit astfel ciudatul nou front al unei dispute eminamente rusești din cauză că acționarii Yukos cer reluarea aplicării verdictului în SUA după decizia din februarie a Curții de Apel de la Haga. Dacă vor avea succes, foștii acționari de la Yukos și-ar putea relua eforturile vizând înghețarea activelor rusești din SUA pentru ca, astfel, cele 50 miliarde de dolari să poată fi achitate.

În mai, foștii acționari și-au sărbătorit prima victorie cu privire la plata datoriei (care acum se ridică la 57 de miliarde de dolari după majorările impuse) după ce au câștigat în fața guvernului rus și alte două bătălii judiciare, pe tema a două cunoscute mărci de vodcă – Stolicinaia și Moskovskaia.

Tim Osborne, director la GML Limited, noua companie a foștilor acționari, a declarat: “Atâta vreme cât Federația Rusă respinge verdictele instanțelor internaționale care i-au constatat vinovăția, vom îngheța activele statului rus conform legii. Demersurile legate de verdictele din Olanda reprezintă doar începutul“.

În această săptămână, Rusia contestă în instanță eventuala pierdere a altor active și cere oprirea sechestrului cel puțin până când “instanțele olandeze își vor pronunța verdictul final“. Afirmând că actuala sa poziție este “necunoscută și nu este sigură“, Rusia susține că verdictul instanțelor olandeze din februarie 2020 “se bazează pe o serie de concluzii legale fără precedent“, care trebuie revizuite de Curtea Supremă a Olandei.

Un purtător de cuvânt din partea companiei GML, fostul acționar majoritar al firmei Yukos, a declarat pentru Forbes doar atât: “Ne pregătim recursul și îl vom supune instanței pe data de 8 iulie“.

Rusia a contestat de mai multe ori autoritatea instanțelor internaționale în litigii legate de industria sa internă. În 2017, Curtea Constituțională a Rusiei a respins verdictul Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) cu privire la compensațiile în valoare de 1,866 miliarde euro ($2,9 miliarde) pe care Rusia ar trebui să le acorde conducerii Yukos, pretinzând că el ar încălca Constituția rusă și, în consecință, nu poate fi respectat.

Putin a propus de mai multe ori modificarea Constituției, astfel încât legea rusească să aibă prioritate în fața obligațiilor care i-ar reveni pe plan internațional.

Ambasada rusă din Londra a refuzat să facă vreun comentariu.

Hodorkovski rămâne un ghimpe în ochii lui Putin. Moștenirea lăsată de Putin ca om care i-a învins cândva pe miliardarii ruși are cel puțin un capitol final – cu $50 miliarde de plată''.

Articol de David Dawkins/ Traducere: Rador

Ne puteți urmări și pe Google News