Atenţie mare la folosirea toaletei! Când trebuie să trageţi apa la WC

Atenţie mare la folosirea toaletei! Când trebuie să trageţi apa la WC

Pericolul de a contacta virusul se ascunde şi la toaletă. Studii recente pun în gardă oamenii în privinţa folosirii vasului de WC.

Trebuie  să tragem apa numai după ce am pus capacul. Covid supravieţuieşte în fecalele umane.

Sars-CoV-2 este în stare să supravieţuiască în alimentele digerate de om şi deci şi în fecalele subiecţilor  pozitivi. Potrivit cercetătorilor, trebuie să ne aducem aminte să punem capacul wc-ului înainte de a trage apa. Pericolul este că un „nor viral” poate să rămână în aer şi să îmbolnăvească pe acel care foloseşte WC-ul imediat după o persoană pozitivă la coronavirus.

Trăgând apa cu capacul ridicat ar putea, teoretic, să se răspândeacă particule capabile să transporte agentul infectant

Cercetarea a fost publicată în revista Physics of Fluid a AIP (American Institut of Physics). Oamenii de ştiinţă au reprodus pe computer fluxurile apei şi aerului care se crează trăgând apa WC-ului. S-au bazat pe o serie de standarde de formule fluidodinamice cunoscute ca ecuaţiile lui Navier-Stokes pentru a reuşi să înţeleagă ce se întâmplă când sunt folosite două modele diferite de servicii igienice, unul la o singură tragere de apă şi altul la două.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a înţelege drumul picăturilor care pleacă din vasul WC-ului şi împrăştiate în aer, a fost folosit un model asemănător aceluia deja folosit în analizele picăturilor respiratorii produse de tuse.

Rezultatul experimentului este îngrijorător

Rezultatul obţinut nu ne face să fim liniştiţi. În fapt vârtejul care se crează trăgând apa poate ajunge până la 90 cm. De aici se poate inhala sau depozita pe diferite suprafeţe. Ca şi cum n-ar fi suficient, micile dimensiuni ale picăturilor pot rămâne suspendate în aer peste 1 minut. De două ori trasă apa, puterea de împrăştiere a minusculeleor picături va fi mai mare şi se vor împrăştia şi mai mult în aer.

Pericol mare în familie cu mai mulţi membri şi în WC-urile publice

Ji-Xiang Wang de la Yangzhou University, co-autor al cercetării, a explicat că „atunci când o baie este folosită frecvent, cum se întâmplă în familie sau în serviciile publice foarte adesea aglomerate”, viteza mişcării picăturilor de apă poate fi şi mai mare. Pentru a evita acest pericol să ne amintim închiderea capacului înainte de a trage apa. În unele ţări, ca de exemplu în SUA, capacul lipseşte adesea. Cercetătorii au propus fabricarea WC-urilor cu capace care se închid automat înainte de a fi apa trasă, informează Il Giornale.