Valsând cu Dunărea prin Europa. Eseul elevului Astur Andrei

Valsând cu Dunărea prin Europa. Eseul elevului Astur Andrei

Dunărea, fluviul care izvorăște din Munții Pădurea Neagră (Germania) și se varsă în Marea Neagră printr-o deltă, este al doilea ca mărime din Europa.

Frumusețea Dunării l-a inspirat pe compozitorul austriac Johann Strauss fiul atunci când a scris „Dunărea albastră”, lucrare ce a făcut înconjurul lumii din anul 1866 și până în zilele noastre.

În urmă cu un secol și jumătate, valsul a devenit una dintre cele mai populare piese muzicale ale repertoriului clasic. Sentimentalismul vienez a transformat-o apoi într-un simbol muzical al Austriei.

Acest fluviu minunat străbate patru capitale (Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad) și udă mai multe țări (Germania, Austria, Slovacia, Croația, Ungaria, Serbia, Bulgaria, România, Republica Moldova, Ucraina). Când ajunge în țara noastră, unde pe celălalt mal se află Serbia și Bulgaria, formează atât granița, cât și o legătură de prietenie între statele de pe cele două maluri.

Defileul creat în Munții Carpați, cu peisaje unice și spectaculoase, este considerat cel mai frumos din Europa. În zona Cazanelor Mici, chipul lui Decebal, sculptat în versantul muntelui, privește sever înspre apele învolburate, care se îndreaptă năvalnic spre câmpia întinsă și mănoasă din sudul țării.

Când ajunge la Galați, unde, în anul 1880, compozitorul și dirijorul Iosif Ivanovici i-a dedicat un vals ce se numește „Valurile Dunării”, piesă scrisă pentru fanfară militară și folosită ca muzică de teatru și de film, apele se pregătesc de separarea în cele trei brațe prin care se varsă în Marea Neagră.

Pe muzica compusă de Iosif Ivanovici s-au scris mai multe versuri de către textieri din Europa și America.

Înainte de a se vărsa în mare, Dunărea se separă în cele trei brațe - Chilia, Sulina, Sf. Gheorghe -, formând delta ce marchează, practic, sfârșitul drumului ei. Delta Dunării s-a conturat în circa 10 000 de ani și este încă în formare, fiind cea mai nouă formă de relief din țara noastră și cea mai bine conservată deltă de pe continentul european.

Se poate spune că de-a lungul timpurilor, Dunărea a fost sursă de iubire și creație pentru poporul român.

Astur Andrei Clasa a IX-a F Colegiul Tehnologic „Grigore Cerchez” București Prof. coordonator Nedelea Nicoleta-Doina

Amănunte despre proiect găsiți în articolul de mai jos:

„Valsând cu Dunărea prin Europa”. Cum văd copiii locul României în UE

Ne puteți urmări și pe Google News