Americanii au ratat în stil mare testul cu o rachetă hipersonică! E incredibil ce s-a întâmplat!

Americanii au ratat în stil mare testul cu o rachetă hipersonică! E incredibil ce s-a întâmplat!

Dacă militarii ruși s-au făcut de râsul lumii în 2016, când generalul Aleksander Șevcenko a rămas cu mânerul în palmă în timp ce încerca să-i deschidă lui Putin portiera unei autoutilitare UAZ Patriot, americanii au pățit-o și mai rău. O rachetă hipersonică aflată în testare s-a desprins accidental de bombardierul strategic B-52 care o tranporta.

Uluitorul accident s-a produs la începutul acestei săptămâni în timpul unui test făcut de Forțele aeriene ale Statelor Unite în colaborare cu Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), notează nationalinterest.org.

Potrivit site-ului Aviation Week, racheta bazată pe tehnologia scramjet dezvoltată de DARPA a fost distrusă în timpul unui zbor de testare. Deși era vorba de un „test de zbor captiv”, racheta s-a desprins cumva de stâlpul care o lega de avionul de livrare B-52. Surse apropiate Defense Advanced Research Projects Agency  susțin că resturile rachetei prăbușite au fost recuperate pentru a fi evaluate tehnic.

Reprezentanții Defense Advanced Research Projects Agency susțin că racheta în sine este destul de rapidă. Poate zbura la Mach 5 sau chiar mai mult, o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului. Testele nu par să meargă, însă, foarte bine. Racheta HAWC trebuia să fie supusă testelor de zbor încă de la sfârșitul lui 2019, dar aceste teste nu au avut loc din motive care nu sunt încă foarte clare.

Din câte se pare, China și Rusia sunt  cu un pas în fața Statelor Unite în ceea ce privește rachetele de acest fel. Rusia a fost prima țară (despre care există informații) capabilă să lanseze cu succes rachete de croazieră hipersonice de pe un submarin.

Și China pare să fi făcut progrese semnificative în ceea ce privește armele hipersonice. Racheta DF-17 a fost prezentată în 2019 în cadrul unei parade speciale prilejuite de aniversarea a 70 de ani de la fondarea Republicii  Populare.

Congresul SUA  a acordat armatei 2,6 miliarde de dolari pentru cercetarea hipersonică în 2020. Ca parte a acestei finanțări, Forța Aeriană a obținut 20 de milioane de dolari pentru a dezvolta HAWC în 2020, precum și 286 milioane de dolari pentru a lucra la racheta ARRW. Ambele rachete sunt produse de Lockheed Martin .

Ne puteți urmări și pe Google News