SUA. Președinții care au folosit armata pentru restabilirea ordinii

SUA. Președinții care au folosit armata pentru restabilirea ordinii

În urma revoltelor care au avut loc după moartea lui George Floyd, Garda Națională a intervenit pentru a stopa violențele in Minneapolis. Donald Trump a invocat la rândul lui trimiterea armatei federale pentru a pune capăt protestelor care deja s-au transformat în vandalism.

Potrivit unui nou sondaj realizat de Morning Consult, marea majoritate a americanilor (71%), inclusiv majoritatea Democraților, sprijină folosirea Gărzii Naționale împotriva protestelor și violențelor din Statele Unite. Un procent de 42% a declarant că sprijină cu „tărie” această intervenție.

Într-o postare pe Twitter, Donald Trump a scris: „Garda Națională a ajuns la fața locului. Se află în Minneapolis și este complet pregătită. George Floyd nu va fi murit în zadar. Respectați-i memoria!!!”

Duminică, procurorul general William Barr a declarat: „Este responsabilitatea oficialilor de stat și locali să asigure că resursele adecvate de aplicare a legii, inclusiv Garda Națională, sunt dislocate pe străzi, acolo unde este necesar, pentru a restabili legea și ordinea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acțiunile federale de aplicare a legii vor fi îndreptate spre reținerea și acuzarea agitatorilor violenți radicali care au deturnat un protest pașnic și sunt angajați în încălcări ale legii federale”.

Întrucât militarii trebuie să lupte împotriva conflictelor internaționale și trebuie să fie implicați în aplicarea legilor naționale, utilizarea trupelor federale a fost rară.

Cu toate acestea, acest lucru s-a întâmplat sub mai mulți președinți, nu doar în administrația Abraham Lincoln, care a trebuit să folosească armata pentru a opri o rebeliune de amploare, se arată într-un articol The Daily Signal, preluat de tribuna.us.

Ambii președinți George H.W și George W. Bush, invocând Legea Insurecției din 1807, au trimis trupele federale să răspundă la situații de urgență. Președintele Dwight D. Eisenhower a folosit actul pentru ca trupele federale să aplice legile federale privind drepturile civile.

Anterior, președinții Herbert Hoover și Woodrow Wilson au folosit trupele federale pentru a răspunde la situații de urgență. În conformitate cu Legea Insurecției din 1807, Congresul a delegat autoritatea președintelui de a chema militarii în timpul unei insurecții sau a unei perturbări civile.

Potrivit unei dispoziții a legii, un președinte poate folosi armata pentru a suprima o insurecție la cererea unui guvern de stat pentru a proteja statele împotriva „violenței domestice”.

După adoptarea celui de-al 14-lea Amendament, a fost adăugată o altă dispoziție la Legea Insurecției care permite președintelui să folosească armata fără acordul unui guvern de stat pentru a suprima orice „insurecție, violență domestică, conspirație”.

Acest lucru se poate întâmpla doar în cazul în care statul nu reușește să aplice legea pentru a-și proteja cetățenii și atunci când „comportamentul infracțional împiedică aplicarea legilor Statelor Unite sau împiedică desfășurarea actului de justiție”.

Această secțiune a fost adoptată pentru a implementa cel de-al 14-lea Amendament, care a oferit cetățenie și alte drepturi legale afro-americanilor și nu impune o solicitare sau chiar permisiunea guvernatorului statului afectat. După 11 septembrie 2001, Președintele George H.W. Bush a folosit Legea Insurecției pentru a desfășura soldați înarmați în aeroporturile americane.