Doliu în România. Un artist renumit a murit la 84 de ani

Doliu în România. Un artist renumit a murit la 84 de ani

Artistul Vladimir Zamfirescu s-a stins din viață la vârsta de 84 de ani, după ce a bucurat generații întregi cu operele sale.

Celebrul pictor Vladimir Zamfirescu era cunoscut în toată Europa pentru operele sale, având picturi expuse în multe galerii de artă din țările străine.

Anunțul morții sale a fost făcut chiar de reprezentanții Muzeului Național al Literaturii Române, care au eliberat un comunicat de presă la scurt timp după confirmarea decesului.

„Muzeul Național al Literaturii Române anunță cu tristețe trecerea la cele veșnice, în seara zilei de 1 iunie 2020, a pictorului Vladimir Zamfirescu, personalitate marcantă a artei românești și europene contemporane.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vladimir Zamfirescu are lucrări în colecții particulare și în vestite muzee de artă din Franța, Anglia (Tate Gallery din Londra); Italia, Germania, Spania, Austria, Elveția, Olanda, Suedia, Norvegia, Portugalia, Grecia, Rusia (Muzeul Pușkin), Iran, Turcia, Polonia, S.U.A.

De asemenea,  are tablouri în colecții regale, în mari pinacoteci și în colecțiile unor șefi de stat din Norvegia, Danemarca, Italia, China, Bulgaria și chiar în Colecția Muzeului de Artă al Vaticanului”, se precizează în prima parte a comunicatului.

„Opera sa a fost comentată și apreciată de importante personalități ale culturii române”, au mai transmis, în comunicat, reprezentanții Muzeului Național al Literaturii Române.

Celebrul pictor s-a născut la 3 mai 1936, la Ploiești, fiind al doilea copil (după fratele său Adrian) al Mariei și al inginerului chimist Mihai Zamfirescu.

În anul 1954 termină Colegiul Național I.L. Caragiale din Ploiești, dar este respins de câteva ori la concursurile de admitere la facultate, fiind obligat de circumstanțe să lucreze ca muncitor necalificat, urmând să ajungă proiectant la Uzina 1 Mai.

În 1958 reușește să termine școala Tehnică de Arhitectură și Construcția orașelor din București, continuând să repete probele de admitere la Institutul de Arte Nicolae Grigorescu unde, în 1960, când persecuțiile politice se mai atenuează, reușește, în sfârșit să treacă examenul de admitere la Institutul de Arte Nicolae Grigorescu.

În 1966 absolvă Institutul de Arte Nicolae Grigorescu, ca șef de promoție pe țară. Acolo marele artist plastic român Corneliu Baba îi apreciază și îndrumă talentul. Tot atunci începe să expună în toate saloanele mari din România.

Doi ani mai târziu, devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici și se căsătorește cu Maria Ivan, scriitoare, și strănepoata Episcopului Nicolae Ivan al Clujului, cel care a ridicat Catedrala Ortodoxă din Cluj. În 1991 devine profesor la Academia de Arte, București.