Alertă maximă în toată Europa. Aceste măști de protecție sunt periculoase

Alertă maximă în toată Europa. Aceste măști de protecție sunt periculoase

Sistemul de Alertă Rapex, privind produsele periculoase, a lansat un apel de urgență pentru toată țările Uniunii Europene,  cu privire la anumite măști de protecție, care nu respectă normele sanitare instituite de autorități.

Potrivit lui Paul Anghel, directorul general al Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului, aceste măști nu au o capacitate de filtrare suficient de bună, pentru a împiedica transmiterea virusului.

”Capacitatea totală de filtrare a măștilor este insuficientă, iar maștile nu se adaptează corespunzător la față. În consecință, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin măști, sporind riscul de infecție în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecție suplimentare. Nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție”, a conchis Paul Anghel.

În toate cele șapte cazuri de alertă, inspectorii UE spun că nu pot să își dea seama dacă produsele sunt sau nu contrafăcute, dar că au ajuns la concluzia că acestea nu respectă prevederile legale fapt pentru care a fost dispusă retragerea lor de pe piață.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe sistemul rapid de alertă Rapex, inspectorii UE susțin că este vorba despre trei produse din gama măștilor de protecție:

- Denumirea produsului Protekcia - tipuri de risc: Capacitatea totală de filtrare a măștii este insuficientă (valoarea măsurată ≤ 31 %), iar masca nu se adaptează corespunzător la față.În consecință, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecție în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecție suplimentare./Nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție. - Denumirea produsului KN95 Mask/Yicheng Yi Liao - tipuri de risc:

Retenția de particule/filtrul materialului este insuficientă (valoarea măsurată ≤ 90 %), iar masca nu se adaptează corespunzător la față.În consecință, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecție în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecție suplimentare./Nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție;

- Denumirea produsului KN95 Protective mask/Teyouda - tipuri de risc: Capacitatea totală de filtrare a măștii este insuficientă (valoarea măsurată ≤ 74 %), iar masca nu se adaptează corespunzător la față.În consecință, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecție în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecție suplimentare./Nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție.

- Denumirea produsului KN95 Protective Mask/Foshan - tiouri de risc: Retenția de particule/filtrul materialului este insuficientă (valoarea măsurată este ≤ 78 %).În consecință, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecție în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecție suplimentare./produsul/produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și standardul european relevant EN 149.