Româncele au respins feminismul de la începuturi. Părerea lui Iorga

Româncele au respins feminismul de la începuturi. Părerea lui Iorga

Nicolae Iorga spunea, într-o conferință pe care a ținut-o în anii 1920, că mișcărilor pentru drepturile femeii „greșit li se spune acestor manifestațiuni: feminism”.

Scriitoarea Constanța Hodoș (foto) susținea, în articolul „Femenismul nostru”, publicat în revista bilunară pentru probleme sociale și economice „Societatea de mâine” din 15 februarie 1929, că Iorga avea dreptate. „Căci ceea ce vor femeile este tocmai contrariul a ceea ce se cheamă femeiesc, feminin, sau - feminism. Și poate că greșeala aceasta să fi contribuit ceva la nereușita de până acum.

Ideea s-a complicat, a degenerat sub falsa firmă, la care s-au asociat atâtea înzorzonări – feministe. Ea putea să rămână sub vechea numire: Emanciparea femeii. Simplă și adevărată.

Femeile muncitoare – și nu numai acestea au cuvântul – vor să fie tari, să poată intra în toate arenele de luptă, alături de bărbați, din ce în ce mai asimilate în viața publică, cu ei. Tovarășa înțelegătoare, ajutând la greu, împărțind soarta cu ei, în bine și în rău. Fără prejudecăți și încătușări jignitoare inteligenței, aptitudinele lor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă feminismul vrea mai mult, e vina lui.

Noi, muncitoarele, vrem doar dezrobirea, libertatea (…)