Magnetul de la Kremlin. Face ce face Macron și tot la Putin ajunge

Magnetul de la Kremlin. Face ce face Macron și tot la Putin ajunge

Președintele Franței, Emmanuel Macron, ar putea asista la defilarea organanizată la Moscova, la 24 iunie, eveniment ce comemorează victoria URSS asupra Germaniei naziste.

Viața politică a liderilor mondiali pare să se întoarcă la un curs mai normal. Dar pare să existe o neînțelegere între Rusia și Franța, sau cel puțin probleme de comunicare

Moscova a anunțat că Emmanuel Macron a fost invitat la marea paradă care comemorează victoria împotriva Germaniei naziste, organizată la 24 iunie la Moscova, după ce a fost amânată din cauza coronavirusului, a declarat, joi, un oficial diplomatic rus.

„Noi invitații vor fi trimise tuturor participanților la paradă, inclusiv președintelui Republicii Franceze”, a declarat Alexei Paramonov, un înalt funcționar în ministerul rus de Externe, într-un interviu acordat agenției de știri Ria-Novosti.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar, palatul Elysee a reacționat la anunțul făcut de ruși, spunând că nu este la curent cu acest demers.

„Nu suntem informați cu privire la o astfel de invitație în acest stadiu”, a indicat anturajul șefului statului francez, fără a preciza dacă o astfel de invitație va fi acceptată sau nu.

Anterior, președintele francez își anunțase intenția de a participa la parada planificată în Piața Roșie la 9 mai, pentru a marca cei 75 de ani de la victoria aliată împotriva lui Hitler.

Spre deosebire de alți lideri europeni, care susțin ideea izolării Rusiei, mai ales după anexarea Crimeei de către Moscova, Emmanuel Macron a pledat pentru o reluare a dialogului cu Vladimir Putin.

Liderul chinez, Xi Jinping, a fost, de asemenea, printre cei așteptați să participe la paradă.

Sărbătoare patriotică de mari proporții, care ilustrează, în fiecare an, puterea militară a Federației Ruse, tradiționala paradă a fost totuși amânată din cauza epidemiei de coronavirus și înlocuită cu comemorări mult mai modeste.

De la începutul lui mai, Rusia deplângea peste 10.000 de noi contaminări zilnice, în timp ce locuitorii majorității teritoriului rus rămâneau în izolare acasă.

Dar creşterea numărului de noi cazuri s-a stabilizat şi autorităţile ruse au început la 12 mai o prudentă ieşire din regulile de izolare.

La Moscova, primăria a anunţat, miercuri, ridicarea de la 1 iunie a mai multor restricţii impuse de două luni.

Estimând că vârful epidemiei a trecut, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat marţi că parada militară va avea loc pe 24 iunie.

Potrivit ultimelor cifre publicate joi, Rusia a înregistrat 379.051 de persoane contaminate şi 4.142 de decese.