China folosește COVID-19 ca teatru de război. Doar Trump îl poate opri pe „Lupul Războinic” Xi Jinping. Alegerile care decid soarta Asiei

China folosește COVID-19 ca teatru de război. Doar Trump îl poate opri pe „Lupul Războinic” Xi Jinping. Alegerile care decid soarta Asiei

China a profitat de criza COVID-19 pentru a-și încorda mușchii peste tot în lume, dar mai ales în zona Asia-Pacific, sfidând supremația Americii.

„Când ai casa plină cu bolnavi, de obicei nu ieși pe stradă să cauți scandal.” Așa începe analiza publicată în Asia Times de Grant Newsham, ofițer în retragere al marinei americane și fost diplomat, în prezent cercetător la Japan Forum for Strategic Studies.

Xi Jinping, observă Newsham, încearcă să folosească pandemia pentru a face mișcări îndrăznețe în domeniul militar și strategic.

Încordarea de mușchi a regimului comunist, în ultima perioadă, este impresionantă. China continuă să scufunde vasele de pescuit vietnameze. O navă a armatei chineze și-a fixat radarul de tragere pe un vas al marinei militare filipineze. Iar China organizează manevre și exerciții militare simulând invadarea Taiwanului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Recent, premierul chinez Li Keqiang a omis obișnuitul cuvânt „pașnică” atunci când a vorbit despre reunificarea Taiwanului.

O flotilă a gărzii de coastă chineze a hărțuit un vas de supraveghere malaysian în extremitatea sudică a Mării Chinei Meridionale.

De asemenea, vase de pescuit chineze au pătruns în zonele de psecuit indoneziene, în apropiere de insulele Nantua.

În același timp, deși părțile afirmă că relațiile sino-nipone sunt pe un trend ascendent, incursiunile navelor chineze în apele administrate de japonezi din Marea Chinei de Sud au atins un nivel record. Vasele gărzii de coastă chineze au alungat recent un vas de pescuit nipon lângă insulele Senkaku, în apele teritoriale ale Japoniei.

De asemenea, un vas de pescuit chinez a intrat în coliziune cu un distrugător al marinei japoneze, în apele internaționale, în largul Shanghai. Primele rapoarte ale pagubelor arată că vasul chinez este cel care a lovit nava niponă.

Mai spre vest, forțele militare chineze încalcă în mod regulat trei puncte de frontieră ale Indiei, în acțiuni care depășesc în agresivitate obișnuitele hărțuiri de la graniță.

În același timp, observă analiza din Asia Times, în ciuda epidemiei, China continuă să fabrice vase și aparate de zbor militare, iar pregătirile armatei sunt la apogeu.

Cheltuielile militare vor crește cu 6,6% în acest an, în ciuda unei previzibile contractări economice a Chinei. Și aceasta, deși regimul de la Beijing trâmbițează pe toate drumurile și la toate ocaziile că nu are dușmani.