Primar important din fieful lui Vela, urmărit penal. Acuzațiile sunt grave

Primar important din fieful lui Vela, urmărit penal. Acuzațiile sunt grave

Primarul municipiului Caransebeș este urmărit penal, într-un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria locală. Procurorii îl acuză pe Felix Borcean de instigare la abuz în serviciu şi instigare la de fals intelectual. Alături de primar, în acest dosar sunt implicați și alți funcționari din cadrul Primăriei Caransebeș. Prejudiciul înregistrat de Primărie este de aproape 21.000 de lei. Municipiul Caransebeș este considerat fieful ministrului de Interne, Marcel Vela.

Povestea pentru care este anchetat primarul Municipiului Caransebeș, Felix Borcean, datează de acum doi ani, mai exact din aprilie 2018. Potrivit unui comunicat remis presei de Parchet, Felix Borcean a acceptat, la acea dată, solicitarea comunității evreiești din municipiu de a-i acorda un sprijin financiar pentru efectuarea unor lucrări de renovare în curtea interioară a Sinagogii, unde urma să aibă loc un eveniment al acestui cult. Mai exact era vorba de refacerea pavajului interior.

În loc să acorde, pur și simplu, ajutorul financiar, primarul a decis ca lucrările să fie executate prin implicarea instituţiei pe care o conduce, iar decontarea lor să se facă de la bugetul local. Aceasta, deși clădirea nu aparținea domeniului public, iar primăria nu avea atribuții legale în acest sens.

Conform comunicatului, Felix Borcean i-a cerut unui subordonat, directorul Serviciului Public de Întreţinere şi Reabilitare Caransebeş din cadrul Primăriei Municipiului, să iniţieze demersuri pentru contractarea lucrărilor de la o societate comercială privată și să asigure finanțarea de la bugetul local. În acest sens, i-a solicitat să încheie o serie de documente fictive din care să reiasă că lucrări au fost realizate în beneficiul Primăriei Caransebeş, pe o stradă din localitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

La rândul său, directorul a apelat la un șef de secție care a întocmit documentații de achiziție, contracte de lucrări și procese verbale de recepție fictive, din care a rezultat că reparațiile s-au executat pe strada Libertății din Caransebeș, iar nu în curtea Sinagogii. Drept urmare, bugetul local a înregistrat un prejudiciu de 20.503,75 lei, reprezentând contravaloarea prestației contractate de Municipalitate.

Pe cale de consecință, directorul este urmărit penal pentru abuz în serviciu şi fals intelectual în formă continuată, iar responsabilul pentru achiziţii publice din Primăria Caransebeş, pentru complicitate la abuz în serviciu şi fals intelectual în formă continuată. Alţi patru funcţionari din cadrul aceluiaşi serviciu sunt anchetați pentru fals intelectual, deoarece au semnat în fals procesul-verbal de recepţie a lucrărilor.

În dosar, primarul Felix Borcean, de la care a pornit toată povestea, este cercetat penal pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu şi instigare la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual. Primăria municipiului Caransebeş s-a constituit parte civilă în acest proces, cu suma de 20.765 lei.

Municipiul Caransebeș este considerat fieful ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, iar Felix Borcean era considerat un apropiat al acestuia. Relațiile dintre cei doi par să se fi răcit, după ce la finalul lunii aprilie, primarul l-a acuzat pe Marcel Vela că ar fi dispus demiterea managerului spitalului din localitate, Adrian Cican.