Infractorii au noi motive de coșmar. Procurorii au primit o nouă sarcină

Infractorii au noi motive de coșmar. Procurorii au primit o nouă sarcină

Procurorii trebuie să urmărească și recuperarea prejudiciilor, nu doar să-i trimită pe infractori la închisoare. Mesajul a fost transmis de ministrul Cătălin Predoiu, în cadrul unei întâlniri care a fost organizată de Ministerul Justiției și Ambasada Statelor Unite la București.

În cadrul evenimentului, care a avut ca temă infracționalitatea electronica, ministrul a subliniat că procurorii itrebuie să ia urma banilor furați pentru că aceștia sunt ai statului.

„Urmăriţi banii rezultaţi din infracţiuni, nu numai infractorii, luaţi-le banii produşi prin infracţiuni, luaţi-le tot ce au furat. Sunt banii Ministerului de Finanţe”, le-a cerut ministrul Justiţiei procurorilor.

Cătălin Predoiu a avut un mesaj ferm către procurorii din România: „Puneţi întotdeauna sintagma «follow the money» ca factor primordial în planurile de anchetă. Folosiţi toate mijloacele disponibile pentru a urmări şi recupera activele din jurisdicţia noastră naţională şi nu numai“.

Pe de altă parte, ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, a declarat că Statele Unite sprijină cu toate resursele lupta Ministerului Justiţiei pentru a repara prejudiciile produse statului de drept în România.

„Vom fi alături de ei şi de poporul român sprijinindu-i cu toate resursele disponibile în lupta lor pentru protejarea oamenilor din România şi pentru menţinerea statului de drept. Poporul român nu va uita şi nu va ierta laşitatea şi complicitatea celor care caută să slăbească justiţia şi statul de drept”, a arătat ambasadorul.

Declarațiile au fost făcute cu prilejul webinar-ului „Investigarea atacurilor de tip Ransomware în timpul Pandemiei COVID-19”, organizat de Ministerul Justiţiei și Ambasada Statelor Unite, în colaborare cu Programul în Domeniul Criminalităţii Informatice şi Proprietăţii Intelectuale (ICHIP) din cadrul Departamentului de Justiţie al Statelor Unite, FBI, Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate (DCCO) din cadrul IGPR şi Biroul Internaţional Împotriva Stupefiantelor şi de Aplicare a Legii din cadrul Departamentului de Stat al SUA.

La partea practică a acestuia au participat procurori specializaţi şi poliţişti ai DCCO din cadrul IGPR care au testat capacitatea de reacție a specialiştilor români din domeniul criminalităţii informatice în urma simulării unui atac informatic asupra unei entităţi publice implicate în gestionarea situaţiilor impuse de pandemia de coronavirus.