Kim Jong-un îl manipulează pe Trump! Testele nucleare, remediu pentru falimentul intern?

Kim Jong-un îl manipulează pe Trump! Testele nucleare, remediu pentru falimentul intern?

Dacă liderul Coreei de Nord nu reușește să stabilizeze cumva situația politică internă, puternic afectată de rezultatele economice dezastruoase,  e foarte probabil  să testeze o nouă rachetă balistică intercontinentală la sfârșitul acestui an.

“În ciuda tuturor poreclelor stupide, precum aceea de „om-rachetă”, Kim Jong-un a arătat comunității internaționale că este un lider rațional pe parcursul negocierilor anterioare cu Statele Unite, inclusiv Summit-ul din Singapore din 2018 și Summit-ul de la Hanoi din 2019, susține Park Hyeyoon pe nationalinterest.org,

Potrivit ziaristului american, „obiectivul de la care Kim Jong-un nu face niciun compromis este acela de a garanta supraviețuirea regimului său.

Din acest motiv, cererea președintelui Donald Trump de a abandona complet rachetele nucleare, fără niște promisiuni credibile legate de supraviețuirea sa, a dus la blocarea actuală a negocierii dintre cele două părți”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tocmai din această cauză, dacă administrația Trump nu-și schimbă brusc abordarea și nu acceptă o dezarmare nucleară treptate, nu va exista o întâlnire pașnică între cei doi lideri cursul acestui an, crede jurnalistul de la The National Interest.

În schimb, relațiile dintre Coreea de Nord i Statele Unite s-ar putea îndrepta spre o nouă criză.

Explicația e simplă. „Mai multe surse din serviciile de susțin că pandemia   accelerează crizele economice severe din Coreea de Nord. De exemplu, prețul necesităților zilnice este din ce în ce mai ridicat în Coreea de Nord, chiar și în Pyongyang (unde au dreptul să locuiască numai cadrele de nădejde ale partidului).

Având în vedere greutățile economice de duratăm sancțiunile ONU și noile provocări cauzate de coronavirus, Kim Jong-un trebuie să fie sub presiune extraordinară (...) Cu toate acestea, Coreea de Nord a refuzat să accepte ajutorul umanitar din partea americanilor”.

În loc să joace cartea cooperării cu SUA și cu Coreea de Sud, Kim încearcă recent să-și consolideze legăturile vechi cu China și Rusia, asta pentru că cel mai mare pericol pentru el este o posibilă criză de legitimitate internă.