Armata Roșie se predă în fața bombardierelor cu stafide

Armata Roșie se predă în fața bombardierelor cu stafide

La 18 iunie 1948 cele trei sectoare occidentale ale Berlinului ocupat au promulgat legi noi, intrate în vigoare de la 20 iunie, care scoteau din circulație moneda de ocupație și introduceau marca germană, Deutsche Mark, cu scopul de a efectua presiuni asupra lui Stalin pentru reunificarea Germaniei și a impulsiona reconstruirea țării.

Sovieticii au obiectat la această mișcare, ei dorind o Germanie dezarmată.

A fost motivul care a declanșat una din primele crize majore ale Războiului Rece, care a debutat pe 24 iunie 1948, când Uniunea Sovietică a blocat accesul rutier și feroviar către Berlinul de Vest.

Pentru a crește presiunea, sectoarele occidentale ale Berlinului au fost izolate de la rețeaua electrică a orașului, oprind accesul locuitorilor la energia electrică în scopuri casnice sau industriale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Operațiunea Vittles

Comandantul zonei de ocupație americane din Germania, Generalul Lucius D. Clay, a propus trimiterea unei coloane blindate rutiere pașnice, pe autostrada din vestul Germaniei spre vestul Berlinului, dar care să fie capabilă să se apere în cazul în care ar fi oprită sau atacată. Președintele Harry S. Truman a considerat această opțiune ca un factor de risc ce ar putea duce la război.