Pandemia distruge modelul de guvernanță mondială. Miloslav Stingl, RIP. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
- Radu Stefanescu
- 15 mai 2020, 04:22
Un aspect particular al conjucturii te invită la mai mult calm şi la practicarea unui hobby legat de ştiintă, sau tehnologie. Îţi place muzica bună şi lucrurile de calitate şi nici astăzi nu faci rabat la stadardul tău. O zi plăcută.
15 mai
Pandemia distruge modelul de guvernanță mondială. Miloslav Stingl, RIP. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
Pe 15 mai s-au născut: Frank Baum, Claudio Monteverdi, Pierre Curie, James Mason, Katherine Anne Porter, Mike Oldfield, Brian Eno, Mireille Darc, Nicolae Grigorescu, Horia Pătraşcu, Andrei Blaier.
Pe 15 mai, ca în aproape fiecare zi, cei doi sfinţişori nelipsiţi în calendarul creştin-ortodox, numiţii Pahomie cel Mare şi Sfântul Ahile din Larisa! Nimic în ”Kalendar”.
Dar să revenim, dragi lupi, padawni și hobbiți, la pasiunea mea, mon violon d’Ingres, Astrologia. Sunt multe întrebări din partea domniilor voastre. Cu răbdare și cu Voia Domnului o să răspund la toate, câte una odată.
După cum știți, sau, nu, eu totuși cred că v-am spus de vreo două ori, planetele transaturniene, planetele grele, sunt colective, nu li se pot acorda un domiciliu, oricum ar sta prea mult, zeci de ani într-o zodie. Mai sunt denumite planetele generațiilor pentru că influențează o generație întreagă. Ca să vă fie mai clar, iată zodiile cu planetele guvernante, în domiciliu. În astrologie și Soarele și Luna se numesc planete, uneori luminarii. Berbecul-Marte, Taur-Venus, Gemeni-Mercur, Rac-Luna, Leu-Soare, Fecioară-Mercur, Balanță-Venus, Scorpion-Marte, Săgetător-Jupiter, Capricorn-Saturn, Vărsător-Saturn, Pești-Jupiter.
Unii autori moderni au acordat domicilii și planetelor ”nou” descoperite, Uranus, Neptun și Pluton, dar acest lucru s-a făcut arbitrar, fără un studiu și o argumentare științifică. De exemplu, lui Neptun i s-a dat domiciliul Pești, din cauza faptului că cele două denumiri erau din același domeniul acvatic. Asta nu este astrologie!
Astrologia nu trebuie inventată, trebuie învățată!
Dar iată ce am primit în curierul de Bruxelles:
Pandemia distruge modelul de guvernanță mondială, iar Uniunea Europeană va trebui să joace un rol-cheie în reconstrucția ordinii internaționale, declară Josep Borell, înaltul reprezentant al UE pentru politica externă. El vede situația internațională ca pe o tulburare multipolară, din cauza absenței leadership-ului american și a tensiunii accentuate dintre Washington și Beijing, exacerbată de criza sanitară. Totuși, acest context ar putea fi favorabil pentru UE: În această nouă ordine ce va trebui construită pornind de la actuala dezordine mondială, Europa ar putea juca un rol, spune Borell. În ce mod ? Totul depinde de unitatea sa internă. Europa nu va putea fi puternică în plan mondial dacă nu creează o solidaritate internă, asigură el. UE trebuie să învețe lecția și să continue integrarea, a sistemului de sănătate, între altele, pentru că acesta necesită o dimensiune europeană, potrivit lui Josep Borell.
În restul lumii, sănătatea a devenit o problemă de siguranță, dar în Europa, este o chestiune de integrare, afirmă el. Dacă la începutul crizei dominau reacțiile naționale, astăzi trebuie salutată apropierea și cooperarea care s-au impus de la sine, spune șeful diplomației europene. El adaugă că inflamarea în continuare a naționalismelor și a populismului va depinde numai de răspunsul UE la pandemie și de sentimentul de protecție resimțit sau nu, de către cetățenii europeni.
Curtea Constituțională germană a pus sub semnul întrebării proporționalitatea programului de achiziționare de obligațiuni de la Banca Centrală Europeană, operațiune considerată esențială ca răspuns al UE la criza financiară actuală, spune Borell. Tribunalul german s-a îndoit chiar de activitatea Curții de Justiție Europene care susținuse Banca Centrală Europeană într-un proces din 2018 care a provocat un seism politic în Germania. Curtea Constituțională germană a decis că Banca centrală germană trebuie să suspende punerea în aplicare a programului de cumpărare a obligațiunilor de la BCE, cu excepția situației în care aceasta ar putea dovedi utilitatea măsurilor luate pentru relansarea monetară. Josep Borell a avertizat Germania în legătură cu gravitatea unei asemenea decizii care pune în discuție competențele CJUE. Borell admite faptul că dacă toate țările și curțile constituționale sunt egale ca importanță, greutatea Germaniei în programul de achiziționare a obligațiunilor de la BCE justifică amploarea dezbaterilor asupra implicațiilor deciziei tribunalului german.
Săptămâna trecută, Comisia Europeană a prezentat previziunile pentru primăvară pe un ton destul de alarmist. Potrivit acestora, UE va cunoaște cea mai drastică recesiune din istoria sa, cu o scădere de 7,4 % a economiei. Josep Borell subliniază că aceste previziuni ar putea fi chiar optimiste, deoarece amploarea crizei economice mondiale depinde în întregime de evoluția pandemiei. Dacă atitudinile protecționiste vor domina schimburile comerciale internaționale, Europa, spune Borell, va pierde cel mai mult.
Dar instituțiile pregătesc acum răspunsul economic al UE la repercusiunile COVID-19.
Încă lucrăm la maniera în care trebuie organizată solidaritatea, recunoaște șeful diplomației europene.
Am inima grea, a mai murit un prieten, un model de viață. Miloslav Stingl, RIP. Abia acum am aflat dintr-un newsletter al ”Ministerstvo zahraničních věcí České Republiky”. Mă întrebau dacă vreau să scriu câteva cuvinte într-o carte necrolog online. Miloslav Stingl... nu a reusit sa împlinească 90 de ani, mai avea câteva luni, a fost un Săgetător extraordinar. Cel mai mare explorator ceh și el membru în Clubul căutătorilor de comori. Ce să spun despre el? A fost în 151 de țări, vorbea 17 limbi, a scris peste 40 de cărți de popularizare științifică, a fost făcut șef de trib, a primit multe ordine și medalii, nu a făcut niciodată politică, a fost un om erudit, înțelept și bun, cum astăzi nu mai sunt! Ce să scriu...
O să continuăm mâine, dacă o să am puțin noroc, poate o să fie o zi bună, este, doar, o altă zi!