Anunț important pentru românii care nu au primit banii din șomajul tehnic

Anunț important pentru românii care nu au primit banii din șomajul tehnic

Există cazuri de angajatori care nu au virat șomajul tehnic, a anunțat ministrul Muncii.

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a vorbit în această seară despre situația românilor care nu și-au încasat banii cuveniți pentru șomajul tehnic. Persoanele aflate în această stiuație trebuie să se adreseze urgent la Inspecția Muncii.

„Cei mai mulți angajatori sunt de bună-credință, dar sunt și probleme. Am informații că există întârzieri la plata angajatorilor pentru angajați. Noi pentru luna martie am plătit demult.

Noi am trimis banii de două săptămâni, iar angajatorul are obligația să plătească șomajul tehnic în 3 zile. Acum facem plăți pentru luna aprilie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vreau să spun că cea mai mare parte dintre angajatori au virat banii, am mesaje de la oameni. Dar sunt și semnale de la oameni care îmi spun că nu au primit banii, fondurile de șomaj aferente lunii martie, și acest lucru este foarte grav.

Toți cei care se confruntă cu această problemă trebuie să facă de urgență sesizare la inspectoratele teritoriale de muncă din județul în care își desfășoară activitatea firma respectivă. Dacă există angajați care nu au încasat șomajul tehnic aferent lunii martie, de urgență să depună sesizare la Inspecția Muncii”, a spus Violeta Alexandru la Digi 24. Ministrul a mai anunțat că șomajul tehnic va fi prelungit.

„Șomajul tehnic se va prelungi cu siguranță. În primă instanță se va prelungi până la 1 iunie pentru toate domeniile acoperite și acum, iar de la 1 iunie doar pentru câteva. E importantă și legea votată în Parlament, dar și opțiunea pe care Guvernul o avem pe baza studiilor epidemiologice, de a canaliza această măsură care totuși este pasivă. Înseamnă că persoana stă acasă, nu lucrează.

Restul economiei va sprijinită în mod activ ca să-și reia activitatea printr-un pachet de măsuri active, adică măsuri care să sprijine revenirea în activitate, pentru o perioadă de 3 luni în sumă fixă. Ne gândim să acoperim o parte din costul salarial, undeva între 35%-45%. După 3 luni suma va descrește, pe măsură ce companiile reintră în activitate