Trump, mișcare periculoasă în coasta lui Putin. Adevărata țintă e, însă, China!

Trump, mișcare periculoasă în coasta lui Putin. Adevărata țintă e, însă, China!

Pandemia nu a adus pacea între marile puteri. Nici măcar un armistițiu. Toți cei care râvnesc să aibă cuvântul hotărâtor pe întregul Pământ îți continuă complicatele strategii de intimidare. Ultima mișcare hotărâtă îi aparține președintelui american Donald Trump. De pe vremea Războiului Rece rușii nu s-au mai confruntat cu o asemenea amenințare.

Distrugătoarele americane USS Donald Cook, USS Porter și USS Roosevelt, însoțite de fregata britanică HMS Kent și-au făcut apariția în Marea Barents, care aparține Oceanului Artic.

E o zonă strategică pentru ruși, care pe vremea URSS au ocupat orașul finlandez Petsamo, astfel încât numai ei și norvegienii să ai aibă  acces aici.

Oficial, acțiunea anglo-americană să afirme  „libertatea de navigație” și „integrarea perfectă între aliați” . Mesajul e, însă, mult mai puternic, dacă ne gândim că navele flotei americane și-au mai făcut apariția în apele înghețate dintre Norvegia și Rusia (la „câteva” mile de Severomorsk, baza flotei rusești din Nord, din anii 80, când Războiul Rece era în toi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Există, însă, un element care arată că mișcarea nu vrea să fie o sfidare împotriva lui Putin. Marina americană a notificat Ministerul Apărării rus la 1 mai începerea operațiunilor „pentru a evita percepțiile greșite, pentru a reduce riscurile și pentru a preveni escaladările involuntare”.

Care e scopul acestei acțiuni neașteptate? Iată ce scrie Lorenzo Vita în ziarul italian Il Giornale!

„Obiectivele (Washingtonului) se traduc prin dorința de a împiedica cele mai importante rute comerciale să fie considerate sub controlul absolut al puterilor care vor să-și impună suveranitatea asupra anumitor zone maritime.China, împreună cu Iranul, sunt adevăratul dușman al acestei noi doctrine a SUA”.

Editorialistul italian are argumente serioase că „provocarea” din Marea Barents are rolul de a transite un mesaj pe tot globul.  Americanii au întreprins frecvent astfel de acțiuni în vestul Pacificului și, în urmă cu câteva luni, în apropierea strâmtoarii Hormuz.

Acum, însă, flota din Pacific are o problemă din cauza pandemiei, iar marina chineză e foarte activă între Marea Chinei de Sud și Taiwan.