Pro Vercelli, „faimoasa adormită”. O glorie a fotbalului italian căzută în anonimat

Pro Vercelli, „faimoasa adormită”. O glorie a fotbalului italian căzută în anonimat

În nordul Italiei există una dintre marile forțe ale fotbalului din Penisulă. Însă, de aproape un secol, formația Pro Vercelli nu a mai gustat din succesul de odinioară, dar la capitolul titluri de campioană depășește echipe celebre precum AS Roma, Lazio sau Napoli.

Fondată în anul 1892, formația Pro Vercelli a dominat fotbalul mare din Italia vreme de 15 ani. Astăzi, însă, Vercelli, oraș situat între metropolele Torino și Milano, nu mai este cunoscut datorită fotbalului, ci mai degrabă pentru cultivarea orezului. Deși pe emblema echipei apare anul 1892, de fapt, clubul a fost fondat în 1887. 1892 reprezintă anul în care clubul s-a afiliat la Federația Italiană de Gimnastică. Exact, de Gimnastică. Abia în 1903, Pro Vercelli a înființat și secția de fotbal.

Fotbalul din nordul Italiei a strâns de-a lungul timpului peste 100 de titluri de campioană în Serie A, împărțite mai ales de echipele din Milano și Torino: Juventus (35 de titluri), AC Milan (18), Inter (18), Genoa (9), AC Torino (7), Bologna (7).

Printre acești „titani” din Penisulă se numără și Pro Verceli, echipă care a cucerit în istoria sa numai puțin de șapte titluri de campioană, pe care și le-a dobândit în anii 1908, 1909, 1911, 1912, 1913, 1921 și 1922.

Ne puteți urmări și pe Google News

O singură înfrângere în cinci ani

Anii de glorie supremă ai celor de la Pro Vercelli au fost în perioada 1908-1913. A fost o echipă atât de puternică, încât nu a cedat decât într-un singur meci în acea perioadă. Trupa și-a căpătat, astfel, titulatura de „Leii”, dar mai este cunoscută și sub denumirea de „Cămășile albe”. Încă de la începuturile sale, echipa care a luat naștere într-o sală de gimnastică se baza pe exercițiile fizice la antrenamente, poate mai mult decât pe cele tehnice, cu mingea. Astfel că, potrvit datelor istorice, Pro Vercelli era ca „o mitralieră” pe teren mai ales în ultimele 20 de minunte ale partidelor.

Academia de fotbal a celor de la Pro Vercelli a dat naștere unor legende ale fotbalului italian, precum Carlo Rampini, Silvio Piola sau Guido Ara.

Declinul total al „Leilor” a venit înainte de Al Doilea Război Mondial, în 1934. Începând de atunci, echipele din orașele mari și-au început masiv ascensiunea, datorită banilor obținuți din sponsorizări. Așadar, Pro Vercelli s-a zbătut în tot acest timp în ligile inferioare din Italia, fiind și la un pas de faliment. Astăzi. Pro Vercelli se află în Serie C, dar a rămas o emblemă în adevăratul sens al cuvântului a Italiei vechi, dar care nu se poate integra în fotbalul modern. (FOTO: storiedicalcio.altervista.org)