Judecător militar: „Atacul asupra Curții Constituționale înseamnă atac asupra democrației”
- Mihnea Talau
- 7 mai 2020, 08:35
Premierul Ludovic Orban a afirmat că a fost „șocat” de faptul că miercuri Curtea Constituțională (CCR) a declarat neconstituționale amenzile date în perioada stării de urgență, considerând că este o invitație la nerespectarea legii și la anarhie.
Constantin Udrea, fost judecător militar, a declarat însă la TVR că atacul asupra deciziilor Curții Constituționale este un atac asupra democrației.
„În România, democrația este de tip constituțional, iar atacul direct asupra Curții Constituționale înseamnă atac asupra democrației. Dacă dorim să avem democrație constituțională, atunci trebuie să lăsăm Curtea Constituțională să funcționeze”, a declarat Constantin Udrea.
Constantin Udrea a mai spus că amenzile trebuie contestate în instanță pentru a fi anulate, ceea ce va încărca foarte mult instanțele. Soluția ar fi, spune fostul procuror militar, o amnistie fiscală dată de Guvern: „În ceea ce privește amenzile, am înțeles criticile aduse de Curtea Constituțională - se referă la faptul că textul de constatare a amenzii este neclar, neprevizibil, astfel încât persoana cu privire la care se adresează agentul constatator trebuie să știe la ce se așteaptă, să-i fie descrisă în mod concret fapta cu precizie, precum și cuantumul amenzii.
Prin această OUG au fost impuse cuantumuri deosebit de mari. Acest lucru este un alt aspect. [...] Toate amenzile aplicate în acest context pot fi anulate cu succes în fața instanțelor, însă se va ajunge la încărcarea nepermis de mare a instanțelor de contencios, a instanțelor care vor soluționa aceste contestații. Probabil că guvernul va trebui să găsească o cale de amnistie."
Curtea Constituțională a hotărât că amenzile aplicate pentru nerespectarea stării de urgență sunt neconstituționale. Decizia vine după ce Avocatul Poporului a contestat ordonanța prin care Executivul a impus amenzi de până la 20 de mii de lei pentru cei care au încălcat restricțiile.