Avocatul Poporului propune Guvernului anularea amenzilor. „Decizia CCR va încărca instanțele”

Avocatul Poporului propune Guvernului anularea amenzilor. „Decizia CCR va încărca instanțele”

Avocatul Poporului, Renate Weber recomandă Guvernului și premierului Ludovic Orban să acorde amnistie tuturor celor care au fost amendați pentru că au încălcat ordonanțele militare. Propunerea acesteia vine după ce Curtea Constituțională a decis că sancțiunile date în perioada stării de urgență nu sunt constituționale.

Avocatul Poporului a declarat că Guvernul ar trebui să adopte o ordonanţă de urgenţă pentru anularea amenzilor primite pentru nerespectarea stării de urgenţă.

„Ar fi înţelept din partea Guvernului, în funcţie de hotărârea CCR, să vină cu o OUG prin care să anuleze aceste amenzi, că îi spune amnistie sau altfel, în aşa fel încât să se aplice tuturor. Vorbim de lume necăjită care dintr-odată s-a trezit cu amenzi uriaşe”, a spus Renate Weber, citată de Antena3.

Renate Weber a precizat că amenzile nu sunt anulate pur și simplu prin decizia CCR ci trebuie contestate mai întâi în instanță. Or, în cazul în care Guvernul ar adopta un act normativ care să-i amnistieze pe cei sancționați, s-ar evita supraîncărcarea instanţelor de judecată.

Ne puteți urmări și pe Google News

De la începutul stării de urgenţă, în România au fost aplicate peste 300.000 de amenzi în valoare de peste 600 milioane lei (120 milioane euro) pentru încălcarea restricțiilor impuse de autorități în perioada stării de urgenţă.

Procurorul General, Gabriela Scutea, a atras atenția că instanțele se vor confrunta cu un val imens de contestații împotriva amenzilor aplicate de autorități pentru încălcarea ordonanțelor militare, imediat după încetarea stării de urgență, pe 15 mai.