Moștenirea comunismului a salvat Estul Europei de mortalitatea uriașă din Occident?

Moștenirea comunismului a salvat Estul Europei de mortalitatea uriașă din Occident?

În ciuda posibilităților financiare mult mai mari și a dotărilor net superioare ale sistemelor sanitare, țările dezvoltate din Occident au înregistrat extrem de multe victime. Estul sărac, însă, face față crizei de sănătate extrem de bine. Pentru a explica această situație aparent paradoxală ziarul francez Courrier International preia un articol din publicația pragheză Hospodárske noviny (Ziarul Economic).

“Pe un ton incisiv și voit provocator, dar nefăcând altceva decât să reia idei adesea dezbătute în media din regiune în ultimele săptămâni, comentatorul cotidianului economic ceh avansează 7 elemente care explică mortalitatea redusă din Est..

Din punctul de vedere al cazurilor de contaminare și al morților, este frapant să constați în ce măsură linia care separă țările cele mai lovite de pandemie de cele care au fost relativ ferite seamănă cu cea a fostei cortine de fier.

În vreme ce, de o parte, victimele se numără cu zecile de mii în Italia, în Spania, în Franța sau în Regatul Unit, de cealaltă, un calm relativ domnește în Republica Cehă, în Slovacia, în Ungaria, în țările Baltice sau în cele din fosta Iugoslavie.

De ce?  Întrebarea merită pusă și propun să răspundem la ea. Prefer totuși să avertizez că liniile mele de gândire nu vor plăcea neapărat tuturor și mai ales spiritelor liberale.

1. Vaccinul contra tuberculozei. În tot blocul Estic, vaccinul BCG a fost obligatoriu pentru toată populația. Potrivit unor epidemiologi, creșterea generală a imunității populației ar fi putut avea un efect secundar și asta inclusiv contra virusului.

Astfel, potrivit unui studiu făcut de Universitatea Johns-Hopkins, mortalitatea asociată cu Covid-19 în țările în care vaccinul este obligatoriu este de 5,8 ori mai mică decât cea constatată în țările în care nu a fost obligatoriu, de exemplu, în Italia și în Spania.

2. Imigranții. Călcăm pe teren minat, dar dacă ținem cont de datele disponibile, numărul victimelor Covid-19 printre persoanele de origine ne-europeană este mai ridicat decât printre autohtoni.

Exemplul care ilustrează poate cel mai bine această constatare este cel privind cartierele sărace din nordul Stockholmului, unde numărul de cazuri de contaminare a fost mai ridicat decât în celelalte cartiere ale capitalei suedeze.

Este vorba acolo poate de consecința unei proaste înțelegeri a recomandărilor făcute de guvern din cauza necunoașterii limbii, la care se adaugă și condițiile sociale mai puțin bune.

În orice caz, locuitorii de origine ne-europeană sunt mult mai puțin numeroși în Europa Centrală și de Est decât în Vest și numărul de contaminări și de morți este de asemenea mai mic.

Ne puteți urmări și pe Google News