În plimă molimă, un fost ministru primește cea mai bună veste. Procurorii DIICOT au renunțat!

În plimă molimă, un fost ministru primește cea mai bună veste. Procurorii DIICOT au renunțat!

Fostul ministru de Finanțe, Darius Vâlcov, poate răsufla ușurat după ce procurorii de la DIICOT au renunțat la urmărirea penală, într-un dosar care a provocat un mare scandal la vremea respectivă.

Darius Vâlcov a dezvăluit în anul 2018, existența unui protocol secret între SRI și Parchetul General. Din cauza faptului că protocolul era secret, SRI a sesizat Parchetul General pentru a-l trage la răspundere pe Vâlcov, pentru divulgarea unor informații secrete. Acum, procurorii au renunțat la acuzații pe motiv că Darius Vâlcov nu era obligat să păstreze un astfel de secret.

La momentul respectiv, s-a spus că documentul clasificat a provenit de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, deoarece acesta era ștampilat cu o ștampilă care are codul acestei unități de parchet. Atunci, PCA Constanța era condus de Adina Florea, cea care a ajuns să lucreze la Secție de Investigare a Infracțiunilor din Justiție.

Ancheta de la Parchetul General a stabilit că acel protocol a fost copiat de către un grefier de la PCA Constanța, care a fost audiat, ba mai mult a fost testat cu detectorul de minciuni, și a trecut testul. Grefiera Nicoleta Ichim de la PCA Constanța a spus că a copiat protocolul la solicitarea șefei sale Adina Florea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest dosar a fost declinat, mai apoi, de la Parchetul General la DIICOT, deoarece s-a stabilit că infracțiunea cercetată este divulgarea secretelor de stat. Pe coperta dosarului ajuns la DIICOT erau trecute două nume, Darius Vâlcov și Adina Florea.

Fapta presupus a fi comisă de Adina Florea a fost clasată de Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, în cursul lunii mai 2019.

Față de Vâlcov, procurorii au continuat cercetările până în aprilie 2020, când a dosarul a fost clasat ca urmare a faptului că fostul ministru nu poate fi acuzat de divulgarea secretului de stat din moment ce el nu avea obligația să păstreze un astfel de secret.