Monstrul marin cu trei inimi. Misterul care a uluit oamenii de știință

Monstrul marin cu trei inimi. Misterul care a uluit oamenii de știință

Caracatițe uriașe există cu adevărat, dar realitatea este oarecum diferită de numeroase povești mitice - de fapt, acestea nu reprezintă o amenințare pentru oameni și nu sunt atât de înfricoșătoare și periculoase precum le descriu legendele.

Caracatițele sunt creaturi uimitoare înzestrate cu o inteligență fantastică. Omul de știință rus I. Akimushkin chiar le-a numit primate ale mării, deoarece fiecare dintre acești indivizi uriași are propriul său caracter, ca un cal sau un câine. Caracatițele unei specii diferă în funcție de temperament - pot fi timide, agresive, calme și pașnice, lucru neobișnuit pentru acest tip de animale.

Oamenii de știință din întreaga lume studiază acest animal, dar până în prezent, niciunul dintre ei nu a putut să explice cum funcționează inteligența sa. Misterul existenței caracatițelor uriașe timp de mulți ani a excitat mințile omenirii. Caracatițele sunt unul dintre cei mai cunoscuți reprezentanți ai ordinului cefalopodelor și sunt răspândiți în nordul Oceanului Pacific. Moluca are un corp moale scurt, cu opt tentacule lungi.

Tentaculele sunt conectate între ele prin membrane elastice subțiri și conțin unul sau mai multe rânduri de ventuze, al căror număr poate ajunge la 2 mii.

O caracteristică interesantă a speciei este prezența a trei inimi, dintre care una pompează sângele albastru prin corp, iar celelalte două îl transportă prin branhii. Cu toate acestea, în ciuda prezenței branhiilor, caracatița poate fi fără apă mult timp fără a-și pierde funcțiile vitale. În plus, moluștele sunt foarte inteligente, ceea ce le permite să fie asociate cu pisicile în funcție de nivelul lor de dezvoltare. În total, există aproximativ trei sute de specii de caracatițe din lume, cea mai mare în general și cea mai grea dintre ele fiind recunoscută drept uriașul cefalopod moluște Doflein (lat. Octopus Dofleini). Este numit după omul de știință-zoolog german care a descoperit și descris prima dată această specie. Dimensiunile gigantului sunt cu adevărat uimitoare: lungimea celui mai mare adult prins în toată istoria observațiilor a fost de aproximativ 9,6 m, iar greutatea a fost de 272 kg. Gigantul a fost imediat înscris în Cartea Recordurilor Guinness.

Aspectul lui Doflein este destul de neobișnuit. Procesul de deplasare a Dofleinului în spațiu este următorul: caracatița pompează apă în manta, iar prin contracția rapidă a mușchilor, suflă jetul spre exterior cu forță. Drept urmare, apare efectul unui motor cu jet, iar moluța începe să se miște. Apropo, caracatițele înoată înapoi, lăsând tentacule în spatele corpului.

Moluștele uriașe preferă să trăiască în apă rece, astfel că habitatul lor este limitat la apele reci ale mărilor și oceanelor. Temperatura optimă pentru traiul lor variază între 5 și 12 ° C

 

Ne puteți urmări și pe Google News