China a pornit „bătălia” pentru Europa! Ce aleg liderii UE între Wasington și Beijing?

China a pornit „bătălia” pentru Europa! Ce aleg liderii UE între Wasington și Beijing?

Cea mai bună apărare e atacul. Acesta e principiul după care acționează propaganda chineză peste tot în lume, dar mai ales în Europa. Hotărâți să scape de acuzațiile că au provocat pandemia încercnd să muamalizeze cazurile de Cobid-19 din Wuhan, liderii comuniști de la Beijing crică Occidentul pentru modul în care gestionează criza de sănătate. Cum Donald Trump răspunde cu acuzații și amenințări din ce în ce mai dure, chinezii au luat drept cal de bătaie UE, mai ales că liderii europeni nu prea îndrăznesc să dea o replică pe măsură...

Acuzațiile Beijingului au vizat în primul rând Franța. Parisul n-a primit prea bine criticile de pe site-ul ambasadei chineze  cu privire la modul în care guvernul de la Paris se îngrijește de persoanele în vârstă. Ca urmare, ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, l-a chemat pe ambasadorul Chinei în Franța, Lu Shaye, i i-a cerut explicații.

Chinezii nu s-au speriat, însă. După două săptămâni, pe site-ul misiunii diplomatice a Chinei în Franța au apărut alte critici.

Potrivit site-ului politco.eu, articolul, intitulat „De ce epidemia Covid-19 este atât de politizată”, a fost atribuit unui diplomat chinez anonim.

Încercând să explice de ce s-au pus attea întrebări cu privire la responsabilitatea Chinei în răspândirea virusului, articolul spunea că „unii occidentali încep să-și piardă încrederea în democrația liberală”, iar „unele [țări occidentale] au devenit slabe din punct de vedere psihologic”.

Dacă pe francezi i-au atacat fățiș, cu germanii, marii lor parteneri de afaceri, chinezii au încercat să încheie un târg.

În aceeași zi în care Franța era atacată a doua oară pe site-ul ambasadei chineze, oficialii germani au mărturisit că diplomații chinezi au încercat convingă Germania să vorbească pozitiv despre gestionarea crizei de sănătate de către China.

Evident, strategia aplicată în Europa face parte din strategia mondială prin care Beijingul încearcă să pună capăt criticilor cu privire la modul în care a gestionat focarul din Wuhan și a permis răspândirea SARAS-Cov-2 în întreaga lume.

Din această campanie fac parte, de altfel, și ajutoarele de tot felul trimise țărilor care luptă cu pandemia.

În Uniunea Europeană, propaganda chineză are, însă, o particularitate. Comuniștii chinezi încearcă să pună în discuție capacitatea democrațiilor liberale de a gestiona criza.

De cealaltă parte, scrie politico.eu, liderii europeni au, însă, o dilemă. Ciar dacă sunt îngroziți de încercările Beijingului de a influența cetățenii europeni, țările lor sunt dependente de China livrările de materiale medicale pentru lupta împotriva pandemiei.

Mai mult, eurobirocrații se bizuie pe faptul că puterea economică a Chinei va ajuta  UE să evite intrarea într-o recesiune profundă.

DE cealaltă parte, calculele sunt mai clare/ "China consideră Europa burta moale a Occidentului", a spus Antoine Bondaz, de la  think tank-ului Fundației pentru Cercetări Strategice din Paris.

"În logica lor, există Occidentul și în el Statele Unite, care se vor opune Chinei din motive structurale și ideologice, și aliaților lor europeni care trebuie să fie neutri în caz de conflict între China și SUA."

Mikko Huotari, directorul executiv al Institutului Mercator pentru Studii Chineze (MERICS), un think tank cu sediul la Berlin, a remarcat că economia chineză are șanse să revină puternic din cauza pandemiei.

„Este clar că, în ciuda tuturor complicațiilor, China nu va înregistra o creștere negativă în 2020 - spre deosebire de SUA - și va avea probabil o creștere de 9-10 la sută în 2021 ", a declarat Huotari, citat de politico.eu.

„În momentul de față, toate companiile sunt disperate să se întâmple orice lucru pozitiv. Deci, bineînțeles, te uiți unde sunt piețele de creștere”, a adăugat el.

Hosuk Lee-Makiyama, directorul centrului de gândire al Centrului European pentru Economie Politică Internațională din Bruxelles, a declarat că China va fi prima țară care iese din turbulențele economice: „Asta înseamnă că țările exportatoare, cum ar fi Germania și Franța, vor fi chiar mai dependente de piața chineză decât înainte”, susține Lee-Makiyama.

Ne puteți urmări și pe Google News