Pandemie și Cenzură: Twitter blochează Opiniile Conservatoare, dar lasă să zburde Minciunile Comuniste

Pandemie și Cenzură: Twitter blochează Opiniile Conservatoare, dar lasă să zburde Minciunile Comuniste

Twitter a anunțat că dezinformările legate de coronavirus care creează ceea ce platforma a numit „panică generalizată” vor fi eliminate de pe rețeaua socială.

Cercurile conservatoare americane au remarcat însă că Twitter nu are nici o reținere față de minciunile emise de China și de Organizația Mondială a Sănătății.

Twitter și-a actualizat miercurea trecută setul de reguli legate de dezinformare, incluzând în postările care trebuie cenzurate afirmațiile neverificate care produc „panică generalizată” sau încurajează oamenii să incendieze antenele 5G de teamă că ar putea favoriza răspândirea coronavirusului.

Conservatorii americani afirmă că noile reglementări sunt prea vagi și ar putea afecta postări și persoane care în realitate nu dezinformează.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Twitter poate acționa în conformitate cu un program politic și să interzică site-uri precum Zero Hedge sau War Room pentru că au afirmat că virusul și-ar avea originea într-un laborator din Wuhan”, a declarat Rachel Bovard, consilier principal la Internet Accountability Project, pentru Daily Caller.

Bovard a citat în acest sens un articol din Washington Post care afirmă că Departamentul de Stat a avertizat că virusul ar putea proveni dintr-un laborator din Wuhan.

Pe de altă parte, Twitter „nu a întreprins nici o acțiune împotriva propagandei comuniste patronate de guvern (al Chinei – n.r.), care nu suferă nici o consecință.

Zero Hedge a fost deja cenzurată pe Twitter pentru că făcut aceleași afirmații ca Departamentul de Stat.

Noile reglementări Twitter survin după ce numeroși oficiali chinezi au distribuit numeroase dezinformări despre epidemie pe rețeaua socială.

Lijian Zhao, director adjunct al Departamentului de Informații al Ministerului de Externe chinez, a afirmat în mod fals, într-un mesaj pe Twitter din martie, că directorul Centers for Disease Control and Prevention din Statele Unite a fost arestat din cauza unui scandal legat de gestionarea epidemiei.

Twitter a declarat că postarea lui Zhao nu încalcă politicile rețelei sociale legate de dezinformare.

Tot Zhao a afirmat și că Pentagonul este cel care a introdus coronavirusul pe teritoriul Chinei.

„Când a apărut Pacientul Zero în Statele Unite? Câți oameni sunt infectați? Care este numele spitalului? S-ar putea ca armata americană să fi adus epidemia la Wuhan. America trebuie să fie transparentă”, a scris oficialul chinez pe Twitter.

Rețeaua socială nu a eliminat postarea.

Bovard nu este singura voce conservatoare care și-a exprimat îngrijorarea față de politicile Twitter.

„Nu îi condamn pentru că doresc să interzică postările celor care vor să incendieze antenele 5G”, spune Dan Gainor , vicepreședinte al Centrului de Cercetări Media al TechWatch, Business and Culture. „Însă materialele care pot răspândi dezordinea reprezintă practic orice protest din lume. Dacă vrei să protestezi împotriva Rusiei în Rusia, Twitter se va afla de partea Rusiei.”

Gainor a criticat Twitter pentru că nu a pus la index Organizația Mondială a Sănătății, care a reluat o afirmație a autorităților chineze conform căreia coronavirusul nu este contagios la oameni.

„Cercetările preliminare realizate de autoritățile chineze nu au descoperit nici o dovadă clară a transmiterii de la om la om a noului coronavirus (2019 - nCov) identificat la Wuhan, în China”, scria pe Twitter Organizația Mondială a Sănătății în 14 ianuarie 2020.

Actualizările regulilor Twitter „sunt atât de deliberat vagi încât poți elimina practici orice conținut, oricând”, a afirmat Gainor.

O asemenea ambiguitate face virtual imposibilă organizarea unei manifestații, dat fiind că orice protest poate fi privit ca provocator de „panică generalizată”.

Analiștii din domeniul Inteligenței Artificiale afirmă că modificările în politica Twitter îi pot afecta pe cei cu viziuni conservatoare.

Twitter „ar putea considera că situația actuală este foarte convenabilă și de aceea să nu mai renunțe la reguli; mai ales dacă utilizatorii pot fi «dresați» să accepte noile condiții”, declară Emily Marie Williams, analist în domeniul Inteligenței Artificiale din California, citată de Daily Caller.