România, la un pas de dezastru! Câți români au rămas fără loc de muncă

România, la un pas de dezastru! Câți români au rămas fără loc de muncă

Ministerul Muncii a publicat, la finalul acestei săptămâni, date extrem de îngrijorătoare.

Peste 180.000 de români au rămas fără loc de muncă și aproximativ 900.000 au contractele suspendate.

„Inspecţia Muncii a înregistrat, până vineri, 884.349 de cereri de suspendare a contractelor de muncă şi 180.170 de solicitări de încetare a relaţiilor contractuale.

Din datele oficiale rezultă că domeniile cele mai afectate sunt industria prelucrătoare, comerţul cu ridicata şi amănuntul, hoteluri şi restaurante şi construcţii. Guvernul a decis deja ca angajaţii care au contractele de muncă suspendate ar putea beneficia de îndemnizaţia de şomaj tehnic”, potrivit RRA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Recent, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, le cerea angajatorilor să nu concedieze oameni și că plățile ar urma să fie făcute până în ziua de 15 aprilie.

Guvernul, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), a anunţat lansarea platformei digitale https://aici.gov.ro/home, concepută ca un intermediar pentru înregistrarea documentelor adresate instituţiilor publice care nu au un sistem propriu de registratură online.

Potrivit unui comunicat al ADR, platforma aici.gov.ro oferă, ca primă funcţionalitate, posibilitatea ca toate persoanele juridice să transmită către reprezentanţele judeţene ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţelor de Muncă (ANOFM) cererea pentru solicitarea şomajului tehnic potrivit OUG 30/2020 modificată prin OUG 32/2020.

"Şomajul tehnic permite societăţilor private să solicite plata de la bugetul de stat a 75% din salariul mediu brut pe economie tuturor angajaţilor respectivelor societăţi", se arată în comunicat.