O nenorocire nu vine niciodată singură! Ne așteaptă o criză alimentară globală?

O nenorocire nu vine niciodată singură! Ne așteaptă o criză alimentară globală?

Trei agenții internationale avertizează că, dacă pandemia nu este gestionată corespunzător, la nivel mondial ar putea să apară o criză alimentară de proporții, notează Deutsche Welle.

"Incertitudinea cu privire la disponibilitatea alimentelor poate provoca un val de restricții la export, creând un deficit pe piața globală", se arată într-un comunicat comun semnat de Qu Dongyu, șeful Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Roberto Azevedo, directorul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

În opinia semnatarilor, închiderea granițelor de către guverne pentru a reduce răspândirea virusului ține muncitorii sezonieri departe de regiunile în care agricultura ar avea nevoie de forța lor de muncă. Mai mult, se creează blocaje în lanțurile internaționale de aprovizionare cu produse alimentare. Lucrurile sunt cu atât mai complicate, cu cât cumpărăturile provocate de panică au golit deja rafturile supermarketurilor în mai multe țări din lume.

"În mijlocul blocajelor COVID-19, trebuie depuse toate eforturile pentru a se asigura că fluxurile de comerț sunt cât mai libere, în special pentru a evita lipsa de alimente ", se arată în comunicat."Atunci când acționează pentru a proteja sănătatea și bunăstarea cetățenilor lor, țările ar trebui să se asigure că orice măsuri legate de comerț nu perturbă lanțul de aprovizionare cu alimente".

Potrivit jurnaliștilor germani, este posibil ca declarația semnată de conducătorii celor trei organisme international să vizeze  Moscova, unde oficialii au în vedere restricționarea exporturilor de grâu pentru a împiedica prețurile să urce în propria țară.

"Astfel de perturbări, care împiedică circulația lucrătorilor din industria agricolă și alimentară și extinderea întârzierilor la frontiere pentru containerele alimentare, duc la distrugerea alimentelor perisabile și la creșterea risipei alimentare".

Ne puteți urmări și pe Google News