Armamentul vândut de SUA în Europa de Est ar putea determina Rusia să atace?

Armamentul vândut de SUA în Europa de Est ar putea determina Rusia să atace?

De o bună bucată de vreme, Statele Unite încurajează țările din Europa de Est să se înarmeze puternic. Acest lucru deranjează serios Rusia, care începe să se simtă amenințată. Ba chiar, susține analistul militar Luke Nicastro în The National Interest, ar putea determina Moscova să acționeze câtă vreme mai păstrează superioritatea militară.

“Cu lumea în ghearele pandemiei și demiterea președintelui american doar o amintire îndepărtată, nu e deloc surprinzător că problema asistenței de securitate pentru Ucraina a dispărut din dezbaterea national[.

Însă înarmarea de către Washington a acelei țări, și a Europei de Est în general, continuă în ritm rapid: în ultimii câțiva ani SUA au efectuat sau aprobat transferul în regiune al unor echipamente militare ultramoderne în valoare de zeci de miliarde de dolari.

Majoritatea s-au desfășurat prin mecanismul Foreign Military Sales, iar începând din 2018 aproape toate țările situate între Germania și Rusia au semnat acorduri pentru sisteme majore de armament americane. Pe lângă celebrul și controversatul ajutor militar de 391 de milioane de dolari pentru Ucraina, Polonia a semnat contracte pentru avioane „invizibile” F-35, pentru sistemul defensiv de rachete Patriot, pentru High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) și pentru rachete anti-tanc Javelin; Slovacia și Bulgaria au inițiat achiziții de avioane F-16; Cehia, Letonia și Lituania au demarat achiziții de elicoptere Black Hawk; România a cumpărat HIMARS și sisteme Patriot suplimentare; iar Slovenia, Lituania și Muntenegru au cumpărat vehicule blindate Joint Light Tactical Vehicle care substituie acum Humvee-urile.

Luate la un loc, aceste vânzări militare constituie cea mai mare infuzie de armament din regiune de după războiul rece. Dar, cu toate acestea, ele au suscitat prea puține evaluări ori discuții.

Ne puteți urmări și pe Google News