Bombă pe piața produselor sanitare! Consiliul Concurenței amenință

Bombă pe piața produselor sanitare! Consiliul Concurenței amenință

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, spune că este pregătit să ia măsuri dintre cele mai dure dacă produsele sanitare nu se ieftinesc!

Pandemia de coronavirus a dus la următorul fenomen: specula cu produse sanitare! Prețurile au crescut chiar și cu 100%, astfel că autorităţile se pregătesc acum de o plafonarea a lor. Iar în caz extrem, chiar o rechiziţionare a produselor!

Consiliul Concurenței transmite un mesaj clar: dacă situația nu revine la normal, statul este pregătit să intervină și o va face în cel mai dur mod posibil!

„Vedem creşteri mari de preţuri la produsele sanitare, echipamente de protecţie, dezinfectanţi. După cum se ştie, pe zona aceasta au fost interzise exporturile, iar Guvernul importă, prin Unifarm sau prin alte instrumente, echipamente de protecţie. Au fost identificaţi producători din ţară care îşi reprofilează activitatea şi încep să producă măşti sau dezinfectanţi. În orice caz, aceasta este o piaţă care clar nu funcţionează bine. O observăm cu atenţie, avem în derulare investigaţii, iar dacă suspiciunile se confirmă, vom aplica amenzi”, afirmă Bogdan Chirițoiu, citat de Agerpres.

Însă președintele Consiliului Concurenței nu se oprește aici și avertizează: „Suntem atenţi la ce se întâmplă şi, dacă lucrurile nu se normalizează, atunci va trebui să venim cu alte intervenţii”.

El a precizat că preţurile ar trebui să revină aproape la cele dinaintea crizei: „Dacă vedem o creştere de 10-20%, bun, e o creştere excepţională, cum sunt şi perturbări ale lanţurilor de producţie şi logistice, deci anumite creşteri de preţ pot apărea corect în această perioadă. Dar dacă vedem creşteri foarte mari, cum sunt acum la unele produse, de 100%, atunci va trebui să venim cu alte mijloace de intervenţie”.

Ce înseamnă „alte mijloace de intervenție”? „În legislaţia de urgenţă sunt prevăzute măsuri precum rechiziţionarea produselor şi stabilirea preţurilor de către autorităţi. Sunt mijloace mai brutale, pe care nu e bine să le luăm cu uşurinţă, dar, dacă va fi nevoie, vom ajunge acolo...”.

Totuși, Bogdan Chirițoiu subliniază că la alimente nu observă o scumpire generalizată, care să necesite intervenţia statului: „În ceea ce priveşte preţul alimentelor, aici datele noastre reies din Monitorul Preţurilor la alimente, unde avem preţurile unor produse care acoperă în jur de 60% din consumul din ţară, vedem creşteri de preţuri moderate. Sunt produse la care avem creşteri de 1-2%, sunt produse pentru care avem 10-15-20%, dar nu vedem o creştere generalizată, nu putem spune că toate preţurile la produsele de bază cresc. Vedem şi preţuri care scad faţă de februarie. Mecanismele de piaţă par să funcţioneze”.