Fără lucrători din UE, agricultura Marii Britanii are necazuri

Fără lucrători din UE, agricultura Marii Britanii are necazuri

Organizația britanică pentru fermieri, proprietari de terenuri și afaceri în Anglia rurală și Țara Galilor a declarat că lipsa de forță de muncă cauzată de pandemie ar putea fi devastatoare pentru recolta acestui an.

Potrivit Forbes, aceștia solicită să fie recrutată o „armată agricolă” de forță de muncă locală pentru a ajuta sectorul, care se așteaptă să-și reducă oferta de forță de muncă cu 75%, întrucât lucrătorii UE care vin în mod normal în Marea Britanie să lucreze pentru sezonul de recoltare sunt împiedicați să vină.

Sectorul agricol al Regatului Unit era deja în dificultate, depinzând puternic de lucrătorii din UE. De la referendumul privind Brexit din 2016, când țara a votat pentru a părăsi Uniunea Europeană, oferta de forță de muncă de pe continent a scăzut, iar poziția recentă a guvernului care a pus accentul pe migrația de înaltă calificare a oferit puțină consolare.

Acum, din cauza coronavirusului, vedem ce se întâmplă când frontierele sunt complet închise lucrătorilor străini, cel puțin pentru un sector. Potrivit CLA, sectorul agricol folosește, de obicei, aproximativ 60.000 de lucrători sezonieri pe an pentru a finaliza recolta, și se așteaptă doar în jur de 25% din această cifră în acest an.

Ne puteți urmări și pe Google News

Factorul cu o rată de infecție cu coronavirus de 20% este luat în calcul de CLA și estimează că aproximativ 80.000 de persoane vor trebui mobilizate pentru a proteja recolta Marii Britanii.

„Un deficit de 80.000 de lucrători este ceva ce nu am mai văzut niciodată”, a declarat Mark Bridgeman, președintele Asociației Țării și Afacerilor (CLA). „Acesta este motivul pentru care solicităm o„ armată agricolă”, a angajaților care să sprijine fermierii în hrănirea țării”.

Pe măsură ce firmele se închid în întreaga țară, CLA solicită guvernului britanic să încurajeze unii dintre noii șomeri să lucreze la ferme.

În mod crucial, guvernul a clasificat lucrătorii agricoli drept „lucrători-cheie”, ceea ce înseamnă că, prin noile măsuri de blocaj anunțate de premierul Boris Johnson li se va permite să se deplaseze la muncă.