UE, împiedicată în politica sanitară. De ce Putin ajută o țară NATO

UE, împiedicată în politica sanitară. De ce Putin ajută o țară NATO

După China și Cuba, Rusia s-a adăugat pe lista „dictaturilor” care sar în ajutorul Italiei, țară a UE și membru NATO. De urmărit ce avantaje politice așteaptă liderul de la Kremlin, dincolo de ironica întrebare: care UE, care NATO?

În timp ce SARS-CoV-2 seceră viețile italienilor mai rapid ca un război, la apelurile disperate ale Romei țările din blocul comunitar și-au astupat urechile și s-au baricadat.

Italia a fost lăsată să-și fabrice în continuare sicrie și să se descurce cum poate: celelalte țări europene nu vor să cunoască coșmarul pe care-l trăiesc italienii.

La ora când la Bruxelles se vorbește de solidaritate, de proiectul european comun și alte asemenea, tocmai competențele Uniunii Europene în materie de politică sanitară sunt limitate.

Articolul 68 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) indică doar că UE „încurajează cooperarea” între statele membre și „completează politicile naționale”.

În ianuarie, Croația a cerut celor 27 „solidaritate” via un dispozitiv pentru o reacție politică în situație de criză (IPCR) care permite o mai bună partajare a informațiilor între statele membre.

În schimbul urgenței sanitare, UE a promis Italiei doar bani. Care, firește, vor trebui returnați.

După ce China a propus ajutor Italiei, și îndepărtata Cuba și-a anunțat intenția de a trimite 65 de medici și infirmieri la Milano.

Criza din Italia nu a scăpat și liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, care a anunțat duminică că Rusia va trimite specialiști și material medical în Italia (mijloace de protecție, sisteme mobile de dezinfectare a mijloacelor de transport și „brigăzi de specialiști ruși” în regiunile italiene cele mai afectate)

Ministerul rus al Apărării a anunțat, duminică, că va trimite 100 de virusologi militari „experimentați” în Italia, în timp ce Roma tocmai anunța moartea a 800 de oameni în 24 de ore.

Specialiștii ruși care sunt trimiși în Italia „au participat personal la eliminarea focarelor de pestă porcină africană, de pestă siberiană dar și la dezvoltarea vaccinului contra Ebola”, a precizat ministerul rus al Apărării, citați de Opex 360.

În total, 9 avioane de transport Il-76 aparținând Forțelor Aerospațiale ruse vor sosi în Italia, având la bord sisteme mobile de dezinfectare și echipament medical.

Un avion a decolat, duminică, de la baza aeriană militară Chkalovsky către baza aeriană Pratica di Mare, la 30 km sud-est de Roma.

Rămâne de văzut ce beneficiu politic va primi Moscova, după criticile italiene la adresa UE.

Dar și reacția Statelor Unite după ce Vladimir Putin a ajutat o țară membră a NATO.