A cincea economie a lumii intră în carantină: Cum să izolezi Homeleșii „la ei acasă”?
- Adrian Pătrușcă
- 20 martie 2020, 10:08
Guvernatorului Californiei a anunțat plasarea în carantină a întregului stat și a celor circa 40 de milioane de locuitori ai săi. ca măsură de combatere a coronavirusului.
Decizia guvernatorului Gavin Newsom este una dintre cele mai stricte luate în Statele Unite de la începutul crizei sanitare.
„Interdependența californienilor necesită să ordonăm oamenilor să rămână acasă la nivelul întregului stat”, a explicat Newsom.
California este a cincea economie din lume din punct de vedere al PIB-ului realizat.
Cu puțin timp înainte de decizia guvernatorului californian, primarul orașului Los Angeles anunțase dăduse un decret similar, prin care impunea tuturor locuitorilor metropolei să rămână acasă.
Singurele excepții ale carantinei sunt aprovizionarea cu alimente și medicamente, necesitățile legate de îngrijirea copiilor, a persoanelor vârstnice sau cu handicap, a detaliat primăria din Los Angeles.
Numeroase magazine considerate „neesențiale”, cum ar fi magazinele de îmbrăcăminte și mall-urile trebuie să-și înceteze „toate operațiunile care necesită prezența fizică a angajaților”.
Potrivit guvernatorului Newsom, măsura izolării acasă ar trebui să împiedice realizarea anumitor previziuni sumbre, precum aceea că peste 25 de milioane de californieni (56% din populație) ar putea contracta noul coronavirus în următoarele opt săptămâni, scrie AFP.
El i-a trimis lui Donald Trump o scrisoare în care cere ajutoare medicale de urgență din partea autorităților federale și avertizează că numărul de cazuri se dublează la fiecare patru zile, în anumite zone ale statului.
Dacă previziunile sumbre se vor confirma, scrie Newsom, California va suferi o gravă penurie de paturi de spital.
În ciuda bogăției sale, California este statul american cu cel mai mare număr de persoane fără adăpost, numărând nu mai puțin de 150.000.
Autoritățile fac eforturi ca, în contextul carantinei, să îi adune de pe străzi și să le asigure o izolare rezonabilă.
Până acum, în rândul persoanelor fără adăpost din California s-a înregistrat un singur deces din cele 19 care au avut loc la nivelul întregului stat.