Va încetini oare primăvara răspândirea coronavirusului în emisfera nordică?

Va încetini oare primăvara răspândirea coronavirusului în emisfera nordică?

THE GUARDIAN - Oare infecţiile cu coronavirus vor mai scădea pe măsură ce primăvara îşi face simţită prezenţa în Europa? Desigur, asta par să să creadă unii politicieni.

La o şedinţă cu guvernatorii din ţară în luna februarie, Donald Trump a spus că, „în general, căldura omoară astfel de viruşi”. În acelaşi timp, ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock, a declarat la postul de televiziune ITV că speranţa ar fi să se reducă răspândirea coronavirusului, astfel încât, în Regatul Unit, să apară o epidemie abia la primăvară sau la vară, când coronaviruşii sunt mai puţin contagioşi.

În regiunile cu climă temperată din lume, gripa sezonieră, „răceala obişnuită” şi coronaviruşii tind să se răspândească mai ales iarna. Acest lucru s-ar datora faptului că lunile friguroase sunt în general mai uscate atât în locuinţe, cât şi în exterior, or s-a demonstrat că uscăciunea facilitează răspândirea gripei. Sistemele noastre imunitare sunt şi ele mai slabe în timpul iernii - probabil, din cauza razelor mai slabe de soare sau din cauza nivelului scăzut de vitamină D.

În acelaşi timp, iarna suntem înclinaţi să petrecem mai mult timp afară, deseori în zone cu lume multă. Şcolile sunt în special surse de transmitere a infecţiilor: de exemplu, epidemia de gripă porcină din 2009, semnalată în Statele Unite, s-a redus simţitor în timpul vacanţei de vară, reapărând rapid în septembrie, atunci când elevii s-au întors la şcoală.

Logica liderilor politici este clară, dar „romanul” coronavirusului nu se va desfăşura neapărat în acelaşi fel în care se comportă maladiile înrudite. Un „avantaj” al coronavirusului îl constituie faptul că puţini dintre noi au avut parte de el înainte.

„Vechile virusuri, care s-au răspândit în rândul populaţiei mai multă vreme, acţionează la o cotă mai mică - cei mai mulţi oameni sunt imuni şi trebuie  'să depună eforturi' ca să-l transmită celor care nu îl au", observă Marc Lipsitch, un epidemiolog de la Harvard. Aceşti viruşi tind să se înmulţească iarna pentrru că atunci există cele mai bune condiţii de transmitere.Unii au dat ca exeplu epidemia SARS din vara anului 2003, considerând-o ca pe o dovadă a efectului sezonier, dar Lipsitch afirmă că e vorba de un mit.

„Virusul SARS a fost anihilat în urma intenselor eforturi ale sistemelor de sănătate publică din oraşe aflate în China continentală, din Hong Kong, Vietnam, Thailanda, Canada sau din alte ţări. Asta a însemnat o izolare a cazurilor, caratină şi măsuri "sociale de izolare", precum şi alte intense eforturi”, spune el.

Şi în privinţa coronavirusului, s-ar putea ca intervenţia sistemului public de sănătate să se arate mai eficientă decât încălzirea vremii.în privinţa încetinirii răspâmdirii sale. Şcolile sunt un focar evident de transmisie or, tocmai din această cauză, săptămâna trecută, Italia a decis închiderea şcolilor şi a universităţilor.Dar dacă copiii nu sunt principalii transmiţători, s-ar putea ca închiderea şcolilor să se dovedească inutilă. Ultimele date din China sugerează că copiii sunt infestaţi în aceeaşi măsură ca şi adulţii, dar este mult mai puţin probabil ca ei să prezinte nişte simptome alarmante.

Totuşi, nu este încă clar dacă şcolile erau închise sau deschise atunci când au fost reunite informaţiile din China, astfel încât, deocamdată, nu este încă sigur dacă închiderea şcolilor va fi eficientă.

Ne puteți urmări și pe Google News