Surprize în Afganistan. US Army îi sprijină pe talibani
- Tudor Borcea
- 12 martie 2020, 00:20
Este prima dată când un general american evocă o cooperare, fie „limitată” cu mișcarea talibanilor afgani.
La 10 martie, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a adoptat în unanimitate rezoluția 2315, care confirmă acordul semnat la Doha (Qatar) de Statele Unite și mișcarea talibanilor din Afganistan.
În linii mari, acest acord prevede o retragere militară a SUA din Afganistan în schimbul promisiunii talibanilor de a se desprinde de formațiunile teroriste legate de Al Qaeda.
În legătură cu acest subiect, acordul conține două clauze secrete legate de lupta antitero, la care, surprinzător sau nu, membrii Consiliului de Securitate al ONU nu au avut acces.
Rămâne de văzut cum va fi respectat acordul semnat de SUA cu talibanii. Nemaivorbind că, în caz contrar, un eșec ar periclita din nou credibilitatea ONU.
Rezoluția 2315 solicită în primul rând autorităților afgane să facă eforturi pentru a ajunge la un acord de pace cu mișcarea talibană. Prin urmare, Consiliul „îndeamnă” guvernul afgan să „promoveze procesul de pace, prin participarea la negocieri între afgani via o echipă de negociere diversă formată din personalități, inclusiv femei, din viața politică și din societatea civilă afgană”.
Rezoluția cere guvernului afgan și mișcării talibane să „lucreze cu bună-credință la măsuri suplimentare de consolidare a încrederii, menite să creeze condiții care să conducă la deschiderea promptă și la încheierea cu succes a negocierilor afgane și la o pace durabilă, inclusiv la reducerea violențelor cărora le pot cădea victime civilii”.
Or, la acest capitol, acordul a început prost. Dorind să obțină eliberarea a 5000 de insurgenți, talibanii au relansat operațiunile contra forțelor de securitate afgane, în momentul în care cerneala de pe acordul de la Doha nici nu se uscase. Între 3 și 10 martie, talibanii au fost autorii a 147 de atacuri în 27 din cele 34 de provincii din Afganistan.
Cu toate acestea, chiar dacă forțele americane au trebuit să efectueze un atac aerian „defensiv” pentru a sprijini o unitate afgană aflată sub focul insurgent în provincia Helmand, Pentagonul a relativizat importanța acestor atacuri, cuvântul de veghe fiind , se pare, să nu se spună nimic care ar putea pune în pericol acordul de la Doha, care este totuși perceput de unele mișcări jihadiste drept o victorie pentru talibani.
Însă talibanii sunt pe cale să obțină ce au cerut. Președintele afgan, Ashrad Ghani, a indicat că eliberarea talibanilor aflați la ora actuală în captivitate va începe, cu condiția ca „violențele să scadă semnificativ”.
În același timp, forțele americane au antamat retragerea din Afganistan, deocamdată părăsind două baze (în aproiere de Lashkar Gad și în provincia Herat)