Ţări terţe se folosesc de oameni ca de "gloanţe" pentru a-şi urmări propriile interese

Ţări terţe se folosesc de oameni  ca de "gloanţe" pentru a-şi urmări propriile interese Sursa foto: arhiva EVZ

NAFTEMPORIKI (Grecia). Ministrul grec pentru protecţia cetăţeanului, Michalis Chrisochoidis, şi secretarii de stat pentru protecţia civilă şi primirea solicitanţilor de azil au exprimat astăzi mulţumirile lor faţă de reprezentanţii ambasadelor celor 15 state membre care au răspuns imediat la cererea Greciei de activare a Mecanismului European pentru Protecţie Civilă şi au trimis ajutoare umanitare pentru refugiaţii şi migranţii aflaţi în Grecia.

"Nu este posibil ca oameni nefericiţi şi deznădăjduiţi care îşi caută soarta sub soare să fie folosiţi de alte ţări, de alte puteri şi guverne pentru scopuri geostrategice" a precizat ministrul grec, adăugând: "Noi avem o mare îmbrăţişare pentru fiecare om sărman şi oropsit, avem o mare îmbrăţişare pentru cel care este prigonit şi are dreptul să ceară protecţie internaţională, dar nu putem accepta ca ţări terţe să utilizeze oameni pe post de gloanţe pentru a-şi îndeplini propriile interese".

Ministrul grec pentru protecţia cetăţeanului a subliniat că această misiune umanitară a celor 15 state demonstrează că solidaritatea partenerilor este "o realitate palpabilă. În acest moment se desfăşoară la graniţele noastre, la Evros şi în insule, o solidaritate europeană la nivel operaţional, unde toate ţările Europei trimit forţe operaţionale pentru protejarea graniţelor Greciei şi ale Europei".

Secretarul de stat pentru protecţie civilă, Nikos Chardalias, a precizat că "mecanismul vine să arate că în chestiuni de solidaritate şi colaborare, Europa este pregătită, în special când un stat membru se confruntă cu probleme la graniţele Europei înseşi". Secretarul de stat pentru primirea solicitanţilor de azil, Manos Logothetis, a precizat la rândul său că "am dus o mare luptă pentru a acoperi astfel de nevoi de bază pentru cei care se află deja în centre, iar ajutoarele de acest fel sunt preţioase pentru a ne continua munca noastră foarte grea".

Ne puteți urmări și pe Google News

În total au fost trimise circa 70.000 de obiecte, printre care corturi, pături, saci de dormit, generatoare electrice, calorifere, paturi, aşternuturi, haine impermeabile, încălţăminte, recipiente pentru apă, birouri, scaune şi articole de prim ajutor. Expedierea ajutoarelor se aşteaptă să fie finalizată în următoarele zece zile.

La cererea Greciei au răspuns Austria, Belgia, Franța, Germania, Danemarca, Croația, Lituania, Norvegia, Olanda, Portugalia, România, Serbia, Slovenia, Republica Cehă și Finlanda.

Obiectele vor fi trimise imediat spre centrele care vor fi create pe teritoriul Greciei pentru cei care au intrat în ţară după data de 1 martie şi se află în regim de arest administrativ, dar şi către centrele de primire şi stabilire a identităţii din insule.