Orca - Monstrul invizibil din adâncuri capabil de lovituri nimicitoare

Orca - Monstrul invizibil din adâncuri capabil de lovituri nimicitoare

Marina militară americană a încheiat cu compania Boeing un contract pentru producerea a patru drone submarine uriașe, capabile de o mare autonomie.

Orca este o dronă submarină de 50 de tone, dotată cu tehnologie ultramodernă, care o face capabilă să desfășoare un război invizibil în adâncuri, fără a avea nici un om la bord.

Potrivit unui material publicat de către National Interest, Boeing a încheiat la începutul acestui an un contract în valoare de 43 de milioane de dolari pentru a construi patru Orci în beneficiul US Navy.

XL-UUV (Extra Large Unmanned Undersea Vehicle) Orca este concepută pe baza modelelor de drone submarine Echo Voyager și Echo Ranger, spune căpitanul Pete Small, administratorul programului pentru sisteme fără pilot Naval Sea Systems Command.

Ne puteți urmări și pe Google News

Orca este o dronă submarin masivă lungă de 28 de metri, capabilă să ajungă la adâncimi de 4000 de metri și la distanțe de 6500 de mile marine, adică 12.000 de kilometri.

Drona are capacitatea de a evita obstacolele, o capacitate de încărcare substanțială de 11 metri, flotabilitate autonomă și un sonar cu deschidere sintetică, arată materialul citat.

Dronele submarine XL, precum Orca, sunt suficient de mari pentru a permite dotarea cu tot felul de tipuri de arme, inclusiv nucleare.

National Interest nu spune dacă aceste arme au nevoie sau pot fi manevrate de oameni, în conformitate cu doctrina Pentagonului, care a stabilit că factorul uman trebuie să fie cel decisiv în luarea unei decizii, indiferent de tipul de Inteligență Artificială folosit.

O lucrare a Academiei Naționale de Științe americane, cu titlul „Robotica Militară: Ultimele tendințe și soluții spațiale inteligente”, vorbește despre avantajul fără precedent de a putea trimite mari drone submarine în larg timp de până la 70 de zile.

Până la apariția Orca, dronele submarine aveau în special misiuni de colectare de informații, apoi se întorceau la o navă gazdă pentru a descărca aceste date.