Maxim istoric al poluării în București. De 12 ori mai mare decât limita maximă admisă

Maxim istoric al poluării în București. De 12 ori mai mare decât limita maximă admisă

Astăzi, la ora zece dimineața, bucureștenii din zona Calea Moșilor - Stefan cel Mare – Lizeanu, dar și din alte cartiere au fost practic otrăviți

Într-o verificare publicistică am consultat platforma aerlive.ro și am constatat că aerul în București  era încă de la ora 05.00 de nerespirat.

Conform platformei aerlive.ro poluarea a atins o cotă de 604 PM 10, adică de particule în suspensieîn condițiile în care normele europene spun că o cotă de 50 PM 10 este cea normală.

Într-un articol publicat pe site-ul evz.ro dis-de-dimineață, jurnalistul Dan Andronic, a explicat ce se întâmplă: „PM10, substanța cu concentrația cea mai mare în aer reprezintă denumirea standard pentru particule în suspensie. Particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid. Ele reprezintă un grup complex de poluanți care variază în funcție de dimensiune, formă, compoziție și origine. Particulele produse de traficul rutier includ emisiile de carbon provenite de la motoare, bucăți mici de metal și cauciuc din uzura și frânarea motorului, precum și praful de pe suprafețele rutiere. Altele includ reziduuri din construcții și industrie, precum și polen și particule de sol. Particulele mai mari sunt, în general, filtrate în nas și gât și nu provoacă probleme. Particulele mai mici de aproximativ 10 micrometri, denumite PM10 și particule mai mici decât cele de 2,5 microni (PM2,5), se pot infiltra în căile respiratorii și adânc în plămâni și să provoace probleme de sănătate”.

 

Jurnalista Elena Vijulie Tănase, de la Digi 24, a fost prima care a semnalat grava poluare într-o postare pe Facebook: „Otravă în aer. La 4.30- 05.00 dimineața nu e trafic, dar în zona Ion Mihalache nu se poate respira. Când se trezesc și autoritățile, aș vrea o explicație. Dar zic sa renunțati la bancul cu ceața, vântul, curenții de aer. Sunt bucuresteancă. Nu a fost niciodată așa. Niciodată. Nu suntem idioți. Ati importat gunoi și îl ardeți odată cu plamânii noștri? și ai voștri?”. A demonstratși ilustrat textul său cu un print-screen de pe telfonul ei.

L-am sunat pe ministrul Mediului Costel Alexe și i-a dat și SMS rugându-l să ne comenteze grava situație. L-am contactat telefonic și pe Mihai Drăgan, director de comunicare al ministerului. Până la această oră n-am primit niciun răspuns.

 

Ne puteți urmări și pe Google News