Prima zi de pace în Afganistan. Cât va dura?

Prima zi de pace în Afganistan. Cât va dura?

Afganistanul s-a trezit sâmbătă dimineața cu speranța că armistițiul început la miezul nopții va fi aplicat, condiția prealabilă pentru semnarea unui acord între talibani și Statele Unite.

„Este prima dimineață când pot să ies din casă fără să mă tem că voi fi ucis de o bombă sau de un atac sinucigaș”, a declarat reporterilor AFP Habib Ulla, șofer de taxi la Kabul. „Sper să rămână așa pentru totdeauna.”

Qais Hakjo, un fierar de 23 de ani, este mai puțin optimist. „Cred că americanii sunt pe cale să fugă și să deschidă calea pentru ca talibanii să revină și să guverneze țara ca la mijlocul anilor 1990”, spune el în atelierul pe care îl are în capitala afgană. Este convins că „pacea nu se va instaura în țara aceasta”.

Armistițiul parțial, sau „reducerea violențelor”, ar trebui să demonstreze bunăvoința insurgenților înainte de semnarea, la sfârșitul lunii, a unui acord istoric cu Washingtonul privind retragerea treptată a trupelor americane în schimbul unor garanții de securitate.

Obiectivul americanilor este ca Afganistanul să nu redevină un cuib de jihadiști, la două decenii după ce Ossama Ben Laden a plănuit aici atacurile de la 11 septembrie 2001.

Acordul ar trebui să deschidă și negocierile interafgane, pentru a decide viitorul țării, o premieră, dat fiind că talibanii refuză de 18 ani să negocieze.

Acordul ar trebui semnat pe 29 februarie, cu condiția de a se constata o diminueare substanțială a atacurilor pe întreg teritoriul afgan, condiție prealabilă impusă de Washington.

„O dată (reducerea violențelor) realizată cu succes, semnarea acordului între SUA și talibani ar trebui să meargă înainte”, a declarat secretarul de stat american Mike Pompeo.

Donald Trump s-a angajat în campania sa prezidențială din 2016 să retragă armata americană din acest teatru de operațiuni unde ea și aliații ei au suferit pierderi grele.

Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a avertizat într-un mesaj pe Twitter că, dacă talibanii nu își demonstrează „angajamentul față de o reducere reală a violenței”, Statele Unite „rămân gata să se apere și să-i apere și pe partenerii afgani”.

Moscova a salutat imediat „un eveniment important” pentru pace.

Totuși, între beligeranți pare să persiste un dezacord, scrie AFP. Un purtător de cuvânt taliban, Suhail Shaheen, a scris pe Twitter că acordul va duce la părăsirea Afganistanului de către „toate” forțele străine.

În acest moment, în Afganistan sunt desfășurați între 12 și 13000 de militari americani. În Afganistan, SUA duc cel mai lung război din istoria lor.

Talibanii au fost alungați de la putere de o coaliție internațională condusă de SUA, după atentatele din 2001.

Apoi, insurgenții, care guvernau la Kabul din 1996, au dus un neîncetat război de gherilă, care a ucisc 2400 de soldați americani și zeci de mii de membri ai forțelor afgane de securitate.

Washingtonul a cheltuit peste 1000 de miliarde de dolari în acest război, care a făcut 10.000 de morți printre civilii afgani din 2009 încoace, conform ONU.

„Am primit ordin de la comandanții noștri să fim pregătiți pentru reducerea violențelor, care va începe sâmbătă”, a declarat pentru AFP un taliban din districtul Maiwand, din Kandahar.

Un alt comandant taliban, aflat în Kandahar, Hafiz Saeed Hedayat, afirmă totuși că reducerea nu se va aplica decât „orașelor și principalelor drumuri”. „Aceasta înseamnă că violențele pot continua în zonele rurale.”

Dacă acordul va fi semnat pe 29 februarie, negocierile interafgane ar trebui să înceapă pe 10 martie.