E de ajuns să pronunți cuvintele magice „ciulama de pui cu smântână” și imediat simți că ți-a lăsat gura apă, pentru că, evident, te-ai gândit la una din mâncărurile „ca la mama acasă”.
Rețeta de ciulama de pui este cea pe care o știm cu toții din copilărie. Pare complicată, dar este una dintre cele mai simple rețete tradiționale românești. Pentru a găti acest fel de mâncare, ai nevoie de:
Ingrediente:
- 5-6 pulpe de pui
- 200 ml de smântână (nu foarte grasă)
- 2-3 linguri de făină
- o ceapă mare
- o legătură de mărar (sau de pătrunjel, după preferință)
- ulei
- piper și sare
- arpagic (opțional)
Mod de preparare:
După ce ai încins uleiul într-o tigaie, adaugă pulpele de pui și lasă-le să se rumenească la foc mediu, ușor și uniform.
Între timp, pune într-o cratiță ceapa tăiată mărunt și las-o la călit până devine sticloasă. Adaugă făina și mestecă bine. Toarnă 150-200 ml de apă și continuă să amesteci. Adaugă în această ciulama pulpele de pui și lasă totul să fiarbă timp de 1—15 minute, amestecând frecvent.
La final, adaugă smântâna, arpagicul, sarea, piperul și mai lasă totul să fiarbă timp de 10 minute. Cu un minut sau două înainte să oprești focul, adaugă mărarul (sau pătrunjelul) tocat mărunt.
Ciulamaua de pui cu smântână poate fi servită cu mămăligă și un ardei iute.