Cum trebuie să se îmbrace și să vorbească guvernanții. E oficial, au Cod de bune maniere

Cum trebuie să se îmbrace și să vorbească guvernanții. E oficial, au Cod de bune maniere

Codul de conduită pentru membrii guvernului a fost publicat

Acest Cod a fost realizat în baza recomandările făcute României în Mecanismul de Cooperare şi Verificare convenit cu Comisia Europeană.

Potrivit Codului de conduită, membrii guvernului trebuie să dea dovadă în exercitarea demnităţii publice pe care o deţin de integritate, imparţialitate şi transparenţă. De asemenea, ei trebuie să ţină cont de supremaţia Constituţiei şi a legii, dar şi de interesul public. Totodată, trebuie să aibă un limbaj, o atitudine sau o conduită, care să corespundă solemnităţii specifice funcţiei deţinute. Cu alte cuvinte, nu pot folosi un limbaj indecent, jignitor sau calomnios, iar ţinuta vestimentară trebuie să fie una decentă.

Odată rezolvată problema limbajului şi a ţinutei, se precizează în cod că trebuie să folosească util şi eficient banii publici şi nu pot primi direct sau indirect niciunf el de cadouri sau avantaje întrucât s-ar putea interpreta că prin acordarea lor se încearcă influenţarea vreunei decizii.

De asemenea, dacă se găsesc într-o situaţie care ar putea genera conflict de interese sau incompatibilitate, membrii guvernului trebuie să declare imediat natura acelei situaţii, iar dacă se încalcă vreuna dintre prevederile codului, secretarul general al guvernului îl va informa pe premier, care, la rândul său, va supune întreaga situaţie discuţiei cabinetului.

Ne puteți urmări și pe Google News